dimarts, 14 d’abril del 2015

14 d´abril: Jesús, rostre de la misericòrdia de Déu (LEVANTE-EMV, 14/04/2015)


Així, presentant Jesús com el rostre de la misericòrdia de Déu, comença la butla amb la qual el papa Francesc ha convocat un Jubileu extraordinari que serà l´Any de la Misericòrdia. Aquest Jubileu, que s´inaugurarà a la basílica de Sant Pere del Vaticà el pròxim 8 de desembre per commemorar el 50è aniversari de la clausura del Vaticà II, acabarà el 20 de novembre de 2016, festa de Crist Rei. Serà després de l´obertura al Vaticà, quan el dia 13 de desembre, III diumenge d´Advent, s´obrirà la Porta Santa a Sant Joan del Laterà, la catedral de Roma i a les altres catedrals i esglésies de significat especial (nº 2). Per això aquest Jubileu de la Misericòrdia no només se celebrarà a Roma, sinó a tot el món, en un intent del papa de descentralitzar l´Església i d´anar a les perifèries.
El papa Francesc en aquesta Butla (que consta de 25 números) ens presenta Jesús com el rostre de la misericòrdia del Pare, una misericòrdia que "és font d´alegria, de serenor i de pau" (nº 2). El papa ha volgut subratllar, com la misericòrdia de Déu "és la paraula que revela el misteri de la Santíssima Trinitat" (nº 2)
En aquest text el papa ens recorda el Concili Vaticà II, un esdeveniment que l´Església "sent la necessitat de mantindre viu" (nº 4). I és que després d´uns anys durant els quals el Concili havia quedat com "congelat", el papa Francesc ens torna a posar al davant la necessitat de recuperar el Concili Vaticà II, com una mena de vent de l´Esperit, que va fer possible "parlar de Déu als hòmens del seu temps d´una manera més comprensible" (nº 4) .
El Déu "pacient i misericordiós" (nº 6) és el binomi que l´Antic Testament utilitza per descriure la naturalesa de Déu. Però és en el rostre misericordiós de Jesús, icona del Pare, que els cristians podem "percebre l´amor de la Santíssima Trinitat" (nº 8). De fet, com subratlla el papa en aquest text, és en les paràboles de la misericòrdia (l´ovella perduda, la moneda perduda i sobretot el fill pròdig, del capítol 15 de l´Evangeli de Sant Lluc) on Jesús revela la naturalesa del Déu compassiu i misericordiós (nº 9). Per això precisament, la misericòrdia és "la biga mestra que sosté la vida de l´Església" (nº10). Com destaca el papa, la misericòrdia és allò que dóna plenitud i sentit a la fe dels creients, i per això sense el perdó, "quedà només una vida infecunda i estèril" (nº 10). D´ací que l´Església té "la missió d´anunciar la Misericòrdia de Déu" a tot el món (nº 12).
En aquest Any Sant de la Misericòrdia, el papa ens exhorta a ser "Misericordiosos com el Pare és misericordiós" (nº 14), lema d´aquest Jubileu Extraordinari.
El papa també ens encoratja a estar al costat dels més vulnerables de la nostra societat, "a obrir el cor als qui viuen en les perifèries existencials" (nº 15), a escoltar el crit d´auxili dels nostres germans i a obrir els nostres ulls a les misèries del món, per tal de fer-nos càrrec dels qui pateixen. El papa ens demana alleujar les ferides "amb l´oli del consol, a embenar-les amb la misericòrdia i a curar-les amb la solidaritat" (nº15).
El text de la butla exhorta els confessor a ser signes de la Misericòrdia de Déu en el sagrament de la Reconciliació (nº 17) i a aprofitar aquest Jubileu com un "temps oportú per a canviar de vida" (nº19). Per això el papa ens crida a tots a la conversió, però sobretot als qui provoquen la violència o als qui promouen o són còmplices de la "corrupció", que el papa qualifica com a "ferida putrefacta de la societat", i "greu pecat" (nº 19). La corrupció, tan freqüent en la vida política del País Valencià, és per al papa "una obstinació en el pecat que pretén substituir Déu, amb la il·lusió dels diners com a forma de poder" (nº 19).
Per altra part, és bonic que el papa Francesc ens recorde les expressions que utilitzaren els dos papes del Concili: Joan XXIII, amb el "remei" o la "medicina de la misericòrdia", abans que la severitat, i Pau VIè, amb la idea d´identificar l´espiritualitat de l´Església am el bon samarità.
El papa també insisteix en el fet que aquest Any de la Misericòrdia ha d´afavorir el trobament amb els jueus i els musulmans, per viure oberts al diàleg i per eliminar així la violència i el menyspreu entre persones (nº 23).
Durant aquest Any Jubilar que ha convocat el papa Francesc, l´Església ha de ser com l´altaveu de la Paraula de Déu, que, enmig del nostre món, ha de ressonar com a paraula i gest de perdó, d´ajuda i d´amor, per tal de fer possible una Església que, pacientment, s´esforce a confortar i a perdonar, a portar esperança i a ser font de pau i d´alegria, sobretot per als qui més sofreixen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT