dissabte, 25 d’abril del 2015

25 d'abril: Sant Marc (LEVANTE-EMV; 25/04/2015)


El dia 25 d´abril celebrem la festa de l´Evangelista Sant Marc, autor del segons dels Evangelis. La primera notícia que tenim de Sant Marc la trobem a l´Evangeli que porta el seu nom. A l´Hort de les oliveres, quan Jesús va ser detingut, el primer Evangeli ens diu que "un cert jove el seguia, tapat amb un llençol i el van agarrar; però ell, deixant el llençol, va fugir". (Mc 14:50-52). Anys més tard, en escriure el seu Evangeli, Marc deixà constància d´aquell fet.
Després de la resurrecció de Jesús, els deixebles es reunien a les cases per celebrar l´Eucaristia. Una d´aquelles cases era la d´una dona anomenada Maria, que els Fets dels Apòstols ens diu que era la mare del jove Marc.
L´Evangeli de Marc va ser escrit a partir dels ensenyaments i de les vivències de Sant Pere, testimoni directe de la vida de Jesús, durant les explicacions que podria haver fet l´apòstol a casa de Maria, com canten aquests Goigs antics: "En Roma fon publicát/ lo Evangeli, que escriguereu,/ fou lo punt que Vos prenguereu,/ per Sant Pere aprobat;/ perque Deu fos alabat,/ y confusa la heretgia".
A partir dels Fets dels Apòstols i de les cartes de Sant Pau, podem deduir que Marc, que cap a l´any 40 deuria tindre uns 25 anys, era fill de família jueva, encara que originària de Xipre i per tant de cultura grega, amb un doble nom: Joan (jueu) i Marc (d´origen llatí)
A partir de Jerusalem i després des d´Antioquia, va començar a expandir-se el cristianisme. I Bernabé i Pau, van ser els qui feren de pont entre els primers cristians, jueus i els pagans que abraçaven la fe i que venien del món grec. Amb Pau i Bernabé, veiem el jove Marc en la creació de noves comunitats cristianes. I va ser així com l´any 45, els tres van emprendre la missió d´evangelitzar l´illa de Xipre, tot i que Marc tornà a Jerusalem.
Pel que fa a altres referències sobre Sant Marc, les trobem en la carta que Sant Pau escriu a Filemó, on dóna records de "Marc". I també en la carta als cristians de Colosses, Pau ens parla de "Marc, cosí de Bernabé". Finalment, la primera carta de Sant Pere també menciona Marc en el comiat de la carta: "Marc, el meu fill" (1Pe 5:12) Marc era algú molt estimat per a Pere, ja que l´Apòstol podria haver-lo conegut de jove a casa de Maria, la mare de Marc. Per això podem deduir que Marc va ser un bon ajudant dels Apòstols en la predicació de la fe.
Però per allò que coneguem més Sant Marc, és pel seu Evangeli. Ell va ser el primer en escriure´l, segurament sobre l´any 70 i possiblement, a Roma. Marc volia deixar per escrit "l´Evangeli de Jesús, el Crist, Fill de Deu" (Mc 1:1) en una síntesi, a partir de la qual, Mateu i Lluc escriurien més tard les seues narracions dels fets i paraules de Jesús. Aquest Evangeli (escrit en grec) és el que més fidelment reflecteix la vida del Mestre.
A més de ser patró de Beniarjó i d´Aras de los Olmos, Sant Marc té dedicades ermites a Sinarcas, Caudete de las Fuentes, Rossell, Sant Marc de la Barcella, a prop de Xert i Castielfabib.
A Beniarjó, en la festa patronal, es fa els Combregats d´impedits, on es porta la comunió als malalts, es beneeix el terme al lloc on hi havia l´antiga ermita de Sant Marc, i es fa també el Ball de la Bandera, una tradició que prové del segle XVI i que recorda el martiri del sant.
Que amb els pobles de Beniarjó i d´Aras de los Olmos, puguen cantar: "Puix sou tant apropiat/ contra pedres, llamps i trons/ guárdau aquestos contorns/ de pedra y de tempestat:/ teniu sempre pietát/ del devot que en Vos confia:/ Sant March Benaventurat/ socorreunos nit y dia".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT