diumenge, 5 d’abril del 2015

ECCEHOMO (Diari de Girona, 05/04/2015)


Aquí teniu l'home" (Jo 19:5) Aquestes són les paraules que Pilat adreçà al poble, quan presentà Jesús assotat i coronat d'espines. 
En aquesta Setmana Santa, la imatge que l'Evangeli ens mostra de l'eccehomo és la del Crist desfigurat pel sofriment, i que Isaïes, profèticament, descrivia així: "No tenia forma ni encant, el més menyspreable dels homes, un home de dolor. Maltractat, ell s'humiliava com una ovella muda davant els esquiladors" (Is 53). 
Són molts els pintors que han representat aquesta imatge de Jesús en el Divendres Sant, l'eccehomo, l'home de dolors. Però l'agost de 2012 una notícia relacionada amb aquesta imatge va donar la volta al món: la "restauració" de l'eccehomo del Santuari de la Misericòrdia de Borja. 
La "restauració", o més aviat, la destrossa de l'eccehomo de Borja va ser només una anècdota. Però no només una anècdota! Aquest fet ens hauria de fer pensar en tants i tants homes i dones "desfigurats", sense figura i sense rostre, destrossats pel dolor! 
L'eccehomo del segle XXI no és la pintura de Borja, sinó aquells que pateixen la crisi econòmica amb més crueltat: els joves que per més que busquen no troben feina, les dones agredides per la seva parella, els ancians que viuen sols i amb una pensió de misèria, els qui han d'emigrar perquè aquí no troben feina, els qui no poden arribar a final de mes, els immigrants que viuen en la pobresa o tancats en els CIE, els que busquen aliments als contenidors, les famílies desnonades per l'ambició i la immoralitat dels bancs.
L'agost de 2012 es va parlar molt de la "desfiguració" o de la destrossa de l'eccehomo de Borja i de la seva posterior restauració. Però és molt més important parlar dels eccehomo d'avui, desfigurats, triturats i destrossats pel sofriment! La nostra societat hauria d'assumir la seva restauració, per tornar la figura original a tots els qui tenen la vida desfigurada i destrossada per la crisi econòmica. Certament que aquesta restauració només serà possible, com deia el P. Abat Josep M. Soler, aportant "noves actituds en la vida política, que superin una visió purament materialista i utilitarista de la realitat", i no abusant dels més desvalguts.
Per altra banda, enmig d'una situació provocada per l'especulació i les mentides interessades, com és que els polítics i responsables financers de la crisi no han estat portats a la justícia, tal com han fet a Islàndia? Com deia la monja benedictina Teresa Forcades, és "immoral que s'especuli en l'habitatge, l'alimentació o la sanitat", uns drets que el Papa defensava el passat 28 d'octubre en la Trobada Mundial de Moviments Populars, quan deia: "Cap família sense habitatge! Cap pagès sense terra! Cap treballador sense els seus drets!".
En la Setmana Santa descobrim l'amor de Jesús, fidel al Pare i als homes fins a donar la vida. Jesús és el Déu que ha mort a la creu per restaurar l'home, fet a imatge de Déu. Jesús és el Déu que s'ha fet solidari del sofriment humà, per tal que també nosaltres sapiguem descobrir-lo en el dolor del nostre món, i en els rostres de tants eccehomo com hi ha al nostre voltant.
L'agost de 2012 es va parlar molt de la destrossa de l'eccehomo de Borja. Però més important que aquesta pintura són els homes, les dones i els infants que porten en la pròpia carn les marques de l'eccehomo! Que són entre nosaltres, eccehomo! Ja és hora que comencem a restaurar la imatge desfigurada de tots els qui pateixen. Per dignitat, per solidaritat i per fraternitat amb tots ells!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT