dijous, 30 d’abril del 2015

30 d'abril: Sant Josep Cottolengo (30/04/2015)

El dia 30 d´abril és la festa de Sant Josep Cottolengo, el sant de la fe i de la confiança en Déu.
Quan algú sent el nom de Cottolengo, mai no sap si aquest nom es refereix al sant d´aquest cognom, o bé a l´obra que va portar a terme aquest sant.
Josep Cottolengo, el major dels 12 germans, va nàixer a Bra, al Piamont, el 4 de maig de 1786. Després dels estudis, va ser ordenat prevere el 1811 i tres anys més tard obtingué el doctorat de Teologia. El 1818 va ser elegit canonge de la col·legiata Corpus Domini de Torí.
Impressionat perquè una dona no havia pogut rebre els últims sagraments degut a la seua misèria, Josep Cottolengo va vendre tot el que tenia i llogà una casa per acollir aquells que no tenien absolutament res. Així naixia la "Piccola casa", l´obra de Josep Cottolengo, una llar que acollia gratuïtament els més desvalguts de la societat, aquells que no volia ningú! Cottolengo feia que "Piccola casa" tinguera sempre les portes obertes per als abandonats.

Aquest "miracle" de Cottolengo es fonamentava en la seua confiança absoluta en la Divina Providència. I és que Cottolengo va prendre l´Evangeli al peu de la lletra: "Busqueu primer el seu Regne i la justícia, i tot això vos serà donat de més a més. No vos preocupeu pel dia de demà" (Mt 6:33-34)
La fe i la confiança en Déu de Cottolengo, era la força que movia la seua obra, fins al punt que el P. Fontana deia: "Es troba més fe en el canonge Cottolengo que en tot Torí". D´aquesta manera, la "Piccola casa" esdevenia com una piràmide al revés, que es recolzava en un únic punt: la Providència! La fe de Cottolengo el feia viure desenganxat de les coses terrenes i abandonat a les mans del Pare: "És necessari confiar sempre en Déu". Això era el secret dels miracles de Cottolengo.
La seua generositat, el despreniment i la confiança en la Divina Providència van ser els trets característics de Cottolengo. Per això creia que "Si a casa hi ha poca cosa, donem el que tenim, perquè si la Divina Providència ens ha d´enviar alguna cosa, cal que la casa estiga buida". Així per exemple si un dia no hi havia diners per comprar menjar, miraculosament apareixia algú amb un sobre, i els diners que es necessitaven!
Completament abandonat ens mans de Déu, Josep Cottolengo estava segur que "tots som fills d´un bon Pare que pensa més en nosaltres que nosaltres en Ell". Amb aquest esperit de confiança i d´agraïment, Cottolengo acollia pobres, malalts i abandonats.
Josep Cottolengo va morir el 30 d´abril de 1842 i fou canonitzat pel papa Pis IX, el 1934. Cottolengo va fer de la "Piccola casa" una presència de Déu.
A València, el 1943 es va fundar una casa Cottolengo, al carrer de Baix, per acollir els més pobres de la ciutat, fins que el 1958 el Cottolengo es traslladà a Benimaclet.
Encara hui, les Servidores de Jesús, fundades per Dolors Permanyer en 1939, són les qui fan possible a València el miracle de l´acolliment i de l´amor en aquesta casa, on els malalts, els voluntaris i les religioses, formen una única família.
D´aquesta manera, el Cottolengo, seguint l´exemple de Sant Josep Cottolengo, viu cada dia en la confiança en Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT