divendres, 26 de desembre del 2014

HOMILIA (2S 7:1-5,8b-11,16 – Rm 16:25-27 – Lc 1:26:38), Monestir de Montserrat (21/12/2014)

Ja les portes del Nadal, germanes i germans, aquest quart diumenge d’Advent ens porta l’anunci, ja imminent de la Bona Notícia: Déu s’apropa a nosaltres, per tal de fer de la nostra història, una història de salvació. I és que també per a nosaltres, avui “la revelació del pla de Déu, amagat en el silenci dels segles, ha sortit a la llum” (Rm 16:25-26)   
És aquest el projecte de salvació universal, que és l’expressió de l’amor infinit de Déu per cadascun dels homes i de les dones. Aquest misteri del Déu amor, fa dos mil anys es va fer present en Maria, la noia de Natzaret. Va ser la Mare Verge, que esperà plena d’amor l’acompliment de les promeses, qui acollí amb docilitat la Paraula que ella va fer carn. La fe de Maria, imatge de l’Església, com ens recordava el Concili Vaticà II, va fer possible que Jesús és fes home.
Amb una confiança plena en Déu, amb un humil agraïment, amb una total obertura a la voluntat del Pare i amb la joia de l’Esperit, Maria rebé l’anunci de l’Àngel: “Alegra’t plena de gràcia” (Lc 1:28). No és això, l’alegria del Déu-amb-nosaltres, el que ens disposem a acollir i a celebrar en aquest Nadal? O serà només un temps de vacances i de turisme, d’àpats familiars i de regals o de soledats plenes de nostàlgies?
L’Advent que estem a punt d’acabar ens convida a l’esperança. A una esperança que ha de ser una “espera fervent”, com ens recorda el papa Francesc. Per això, com a seguidors de Jesús, estem cridats a “mantenir ben visible la flama de l’esperança, perquè pugui il·luminar a tota la humanitat, el camí que porta a la trobada amb el rostre misericordiós de Déu” (Paraules del papa a la plaça de Sant Pere el dia 15 d’octubre de 2014)
I com mantenir i revifar la flama de l’esperança en els cors dels qui sofreixen? Conten que una vegada un home volia deixar tota la seva fortuna, a l’amic que fos capaç d’administrar bé els seus diners. Per això proposà als seus tres millors amics el següent repte: Tinc tres grans cellers, tots de la mateixa mida. Aquí teniu cadascú aquesta bossa de monedes. La vostra missió consistirà a omplir el celler amb el que pugueu comprar amb Ja aquest diner. Guanyarà el qui aconsegueixi omplir el major volum del celler. El primer dels tres gastà tots els diners en sorra, però només pogué omplir la tercera part del celler. El segon gastà els diners en terra, i omplí la meitat del celler. Però el tercer dels homes gastà només una petita part dels diners, aconseguint però omplir tot el celler. Possiblement els escolans, o els joves dels Cursets de Cristiandat de Girona que sou aquí, estareu pensant què va poder comprar aquell home per omplir el celler, si els altres dos no ho havien pogut fer. La petita part de monedes que va utilitzar va ser per comprar espelmes, que amb la seva claror ompliren de llum tot el celler.
No és això, germanes i germans el que significa l’Advent? No estem cridats a ser portadors de llum, d’esperança i de joia, per així fer possible el Nadal? No va ser aquest el testimoni d’esperança del petit Guerau, fill d’un antic escolà de Montserrat, i que ell ens explicava avui fa una setmana a la Marató de TV3? El nen, amb una mirada plena de tendresa, ens deia que tenia un cor amb només “tres caixetes”, quan tothom en té quatre. Però que era un “cor especial”. Quantes “caixetes” té el nostre cor? És també un cor especial el nostre, capaç de descobrir el Déu infant en tots aquells que ens envolten? O necessitarem, com el petit Guerau, que ens “arreglin” el cor, en el nostre cas massa avesat a la indiferència i a l’egoisme?  
La Nit de Nadal de 1979, el bisbe Òscar Romero deia: “Hem de buscar l’Infant Jesús, no en les figures del pessebre, sinó en els infants desnodrits que se’n van al llit sense sopar. En els infants que dormen al ras” (24 de desembre de 1979). És en ells, germanes i germans, que trobarem l’Infant nascut de Maria. I en els qui es troben sols, en els immigrants, en les famílies que no poden arribar a final de mes, en els qui tenen el cor ple de ferides, en els ancians que cobren una pensió de misèria, en els qui han perdut la feina i la llar. En tots els qui sofreixen podrem descobrir el Déu Infant. I en tots ells hem de sembrar esperança i joia.
El Regne de Déu”, deia també el bisbe Romero, “ja està misteriosament present a la terra. Però quan vingui el Senyor arribarà a la seva perfecció. Aquesta és l’esperança que ens anima als cristians” (24 de març de 1980)
Germanes i germans: enmig del sofriment i de les tenebres que envolten tantes persones, l’esperança ha d’animar la nostra vida. I com a deixebles de Jesús, hem de obrir nous camins, nous horitzons, per així fer possible un món més humà i més fratern.
Avui, quan en el món és negra nit, en l’esperança que em dóna la Bona Nova, crido ben fort la meva fe en el futur de la humanitat. Crec que un dia tota la humanitat reconeixerà que Déu és la font del seu amor. Jo crec que la bondat ens salvarà, i que donarà com a fruit, la pau”. Aquest era el desig que expressava Martin Luther King. Aquest és també el meu desig per a tots vosaltres, per a aquest Nadal que s’acosta.

                                                                                       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT