dilluns, 8 de desembre del 2014

8 de desembre: La Immaculada (LEVANTE-EMV, 08/12/2014)

Durant l´Advent, la Mare de Déu se´ns fa present d´una manera particular, en la celebració de la Immaculada Concepció de Maria, la popular festa de la Puríssima. Déu va escollir Maria ja des de la seua concepció, per tal que fóra la mare de Jesús, ja que en les seues entranyes es va encarnar el Fill Unigènit del Pare, aquell que "es va fer home i visqué entre nosaltres" (Jo 1:14)

Maria, la dona que Déu va fer "santa i immaculada" i que ens acompanya cada any en el camí cap al Nadal, ens és model i exemple de generositat i de confiança a la voluntat de Déu. Ella, la nova Eva i la nova Judit, ens encoratja a viure la fe, dòcils i disponibles a les promeses i a l´Aliança de Déu, per així, ser testimonis de l´Evangeli enmig de la nostra societat. Com Maria, els cristians hem de trobar en la Paraula de Déu, la força per fer conèixer l´alegria de les Benaurances, a les dones i als hòmens del nostre món.
Al nostre país, la Immaculada Concepció es venerada d´una manera especial a Tuejar, Montfort, Alcàntera de Xúquer, Cocentaina, Castelló de Rugat, el barri del Raval d´Elx, Gestalgar, Ontinyent o Montortal, que la tenen per patrona. També Benissa celebra la Immaculada amb el nom tan entranyable de la Puríssima Xiqueta. A més, la Puríssima és la titular de les esglésies d´Anna, Segart, Antella, Calles, Paiporta, Albalat dels Tarongers, Benimuslem, Pavias o Otos. A Catí, segons recull mossèn Joan Puig en el se "Vocabulari de Catí", la notícia més antiga de la festa de la Puríssima "é de l´any 1598, per la qual sabem que el beneficiat de Catí mossèn Francesc Verdú li va dedicar una capella", i "li feren l´imatge l´any 1654".
La Immaculada Mare de Déu, concebuda sense pecat, és "l´honor del nostre poble" (Jdt 15:9) i la "beneïda entre totes les dones" (Lc 1:42) i per això és signe d´esperança per a l´Església i per al nostre món.
La devoció dels valencians per la Puríssima és molt antiga. El Regne de València, des dels seus orígens, amb els reis de la Corona d´Aragó i el poble, va defendre amb claredat i fermesa la Concepció Immaculada de Maria. Així, abans que Duns Escot, el mercedari Sant Pere Pasqual (conegut com el primer doctor de la Immaculada) ja havia defensat la tesi de la concepció sense pecat de la Mare Verge. 
Francesc Eiximenis, en el capítol VII de la seua Vita Christi, defenia que la Mare de Déu va ser concebuda sense la culpa original: "ella stech santamen concebuda e formada". També Sant Vicent Ferrer, com a teòleg, predicador i conseller de reis i de papes, va ser un dels més grans defensors de la Immaculada, juntament amb Sor Isabel de Villena i Joan Roiç de Corella. I Jaume Roig, defenia també la puresa original de Santa Maria, en el seu Libre de concells.

Fins i tot la Universitat de València, va ser la primera en posar als seus estatuts, de 1530, l´obligació dels seus graduats de jurar la defensa de la Concepció Immaculada de Maria. Era tan gran la devoció a la Puríssima en terres valencianes, que l´Arxiduc Carles d´Austria, el 8 de desembre de 1706, va proclamar la Immaculada Concepció, patrona del Regne de València
També el Misteri d´Elx defèn la Immaculada, quan posa en boca dels Apòstols aquest text: "Vós, molt pura e defessa, reatus Patrum nostrorum". És a dir: Maria és la dona puríssima, alliberada del pecat dels pares.
És així com Santa Maria, concebuda sense pecat original i recoberta de la gràcia de Déu, va ser embellida amb vestits de victòria i de felicitat (Is 61:10)
Que la Verge de l´Advent ens ajude a estar oberts al Messies que ve a salvar-nos, per tal de poder-lo acollir amb alegria.
I que Maria, que és imatge de l´Església, tal i com va proclamar el Concili Vaticà II, ens ajude amb la seua pregària, a ser com ella: dòcils a la voluntat de Déu, sembradors d´esperança i artesans de pau.

La pietat popular aclama Maria així: "Vós sens dubte sou Aquella/ que ens porta lo gran consol,/ Verge pura més que el sol,/ i brillant com clara estrella./ Vós sou l´alta meravella/ que és cantada sens igual./ Concebuda sou Maria/ sens pecat original".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT