dimecres, 17 de desembre del 2014

17 de desembre: SANT JOAN MANYANET (LEVANTE-EMV, 16/12/2014)

El 17 de desembre, l´Església celebra la festa de Sant Josep Manyanet, novè dels fills del matrimoni Manyanet-Vives. Josep Manyanet va nàixer a Tremp el 7 de gener de 1833: "Fill de Tremp, el tremp no et deixa./ No et desagna mai l´esforç./ Tens paraula sense queixa/ redemptora per als cors./ Tots volem retre homenatge/ al teu viure mansuet".
Ordenat prevere el 9 d´abril de 1859, després de 12 anys dedicat a treballar pastoralment al bisbat de la Seu d´Urgell, Manyanet va fundar dos Instituts Religiosos per honorar la Sagrada Família de Natzaret. D´aquesta manera intentava ajudar a la formació cristiana de les famílies per mitjà de l´ensenyament dels xiquets i dels jóvens. Així, el 19 de març de 1864 fundà els Fills de la Sagrada Família, i deu anys més tard, el 8 de juny de 1874, les Filles de la Sagrada Família, anomenades hui, Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, que aviat van obrir escoles, tallers i col·legis en diversos pobles, per educar els menuts: "Fills i Filles, ploma i aula/ són apòstols del jovent./ La família és la paraula/ per al feble o el descreient./ Dus als llibres en bagatge,/ la lliçó del camí dret".
Amb el treball constant i la pregària, Josep Manyanet va guiar, impulsar i expandir aquests dos Instituts Religiosos durant 40 anys. Actualment el carisma de Sant Josep Manyanet es troba a Europa, Amèrica i Àfrica, per mitjà de les escoles que tenen.
Josep Manyanet, que presentà la Sagrada Família com a exemple de vida cristiana, fundà la revista Sagrada Família, i traslladà al bisbe Caixal, en una carta del 29 de juny de 1869, la seua idea de construir a Barcelona un temple expiatori dedicat a la Sagrada Família, projectat per l´arquitecte Antoni Gaudí, i que hui és un símbol universal de la ciutat Comtal: "A la llum del seu exemple,/ projectat al cel seré,/ Barcelona alça un temple/ amb carreus d´amor i fe./ Manyanet hi té el llenguatge/ alt de mires, perfil net".
La tasca missionera del P. Manyanet avançà malgrat les dificultats i contratemps que trobà. I és que la seua constància i fortalesa, a més de la seua confiança en Déu, va fer que puguera vèncer tots els entrebancs.
Josep Manyanet va morir el 17 de desembre de 1901 i la seua fama de santedat que ja tenia en vida, es va estendre ràpidament. Va ser canonitzat pel papa Joan Pau II el 16 de maig de 2004. Les seues resten reposen a la capella del col·legi Jesús, Maria i Josep de Barcelona.
Escriptor imaginatiu i pedagògic, va saber transmetre la seua experiència de Déu en els llibres que va escriure per propagar la devoció a la Sagrada Família de Natzaret. Entre les seues obres més importants cal destacar "L´Escola de Natzaret", de 1895, "L´Esperit de la Sagrada Família", escrit entre 1887 i 1895 i "Preciosa joia de família", de 1899.
El carisma de Sant Josep Manyanet, que hui segueixen els Fills i les Missioneres de la Sagrada Família, és el de la propagació, la devoció i l´amor a la Sagrada Família per mitjà de l´educació integral dels xiquets i dels jóvens.
Els religiosos i les religioses que viuen el carisma de Sant Josep Manyanet, fan possible una espiritualitat encarnada, bassada en mirar, sentir, escoltar i parlar al cor de les persones. Contemplatives en l´acció, aquests dos Instituts Religiosos viuen segons l´esperit de la Sagrada Família, que és la més perfecta de les imatges de la Trinitat divina, en una actitud de fe, pietat filial i submissió a la voluntat del Pare del cel. Per això aclamem Sant Josep Manyanet així: "Ens conhorta el teu mestratge/ pels camins de Natzaret./ Sigues el nostre guiatge,/ Sant Josep Manyanet".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT