divendres, 26 de desembre del 2014

26 de desembre: Sant Esteve (LEVANTE-EMV, 26/12/2014)

Cada any l´endemà de Nadal celebrem la festa de Sant Esteve, el primer dels màrtirs (i per això el nom de protomàrtir que rep aquest sant diaca) que donà la vida per Jesús, com canten els Goigs que la pietat popular li ha dedicat: "Protomàrtir immortal/ i en miracles portentós:/ Deslliureu-nos de tot mal/ Sant Esteve gloriós".
El 26 de desembre celebrem aquest dia festiu en honor de Sant Esteve per influència de l´imperi Carolingi, que determinà que "l´endemà de cada Pasqua" seria festa. Així, els valencians celebrem el dia de Sant Esteve, l´endemà de Nadal (anomenat segon dia de Nadal) i també el dilluns de Pasqua de Resurrecció (no el de la Pentecosta) encara que, desgraciadament, amb els calendaris laborals, aquestes festes van perdent-se.
El fet que Sant Esteve se celebre el 26 de desembre, és degut a que va ser aquest dia de l´any 415, quan van ser traslladades les relíquies d´aquest sant diaca a una església de Jerusalem.
Esteve va ser el màrtir que per amor va saber donar testimoni de Jesucrist, com canten aquests Goigs: "Puix que de la caritat/ sou exemple poderós:/ sigueu el nostre advocat/ Sant Esteve, gloriós".
És al llibre dels Fets dels Apòstols on hi ha narrada la crida d´Esteve al diaconat, el judici, el discurs i la mort d´aquest màrtir, que segons la tradició era comerciant de roba i que va morir lapidat, l´any 35: "De genolls, adorant Déu/ defensant la fe, moríreu./ La pedrada se us feu lleu:/ el martiri beneíeu./ Un prec pel botxí obstinat,/ al bon Déu el sant eleva".
És per raó del seu martiri, que Sant Esteve és patró dels picapedrers i de tots els qui treballen la pedra.
És al capítol 6 dels Actes dels Apòstols, on hi ha la institució dels set diaques, entre ells, Esteve, i altres sis "homes de bona reputació, plens d´Esperit". (Ac 6:1-6)
Com ens conta el llibre que narra els primers temps del cristianisme, anomenat Fets o també Actes dels Apòstols, el sant diaca, ple de la gràcia de Déu, obrava prodigis i miracles entre els qui l´escoltaven, com canten els Goigs: "Ple de gràcia i fortalesa,/ mogut per l´Esperit Sant/ predicàreu amb fermesa,/ la viva fe declarant". Va ser per enveja que Esteve va ser acusat: "Molts prodigis senyalats/ les vostres virtuts obraren/ els jueus mancomunants/ contra vós s´amotinaren".
Esteve va ser acusat amb falsos testimonis i presentat davant el sanedrí. El capítol 7 dels Fets conté la defensa d´Esteve, amb un llarg discurs, on el màrtir repassà la història de la salvació: "De vostre rostre sagrat/ una gran resplendor eixia,/ tothom estava admirat/ puix un àngel pareixia". Condemnat a mort, Esteve fou portat fora de la ciutat, on fou apedregat: "Allí els cels veiéreu/ patint el cruel turment/ de les pedres que rebéreu/ per Jesús, alegrement". I uns altres Goigs canten així la glòria de Sant Esteve: "Del martiri finalment/ la palma havent alcansat,/ de glòria sou coronat/ en el cel eternament,/ tenint un gran valiment/ pel devot que acut a Vós".
A València trobem l´església de Sant Esteve, al cor de la ciutat, una de les deu esglésies més antigues, consagrada el 1238 per Pere d´Albalat, arquebisbe de Tarragona i a Ontinyent hi ha una ermita dedicada a aquest sant diaca i màrtir.
L´any passat, en la festa de Sant Esteve, el papa Francesc ens recordava que "en el martiri la violència és vençuda per l´amor". I també que "el record del primer màrtir ve a dissoldre una imatge falsa del Nadal: la imatge fantasiosa i ensucrada, que no existeix en l´Evangeli". El papa ens recordava que "la litúrgia ens porta l´autèntic significa de l´Encarnació", que no és sinó "la connexió de Betlem al Calvari". En la festa d´aquest Protomàrtir, el papa també feia memòria dels màrtirs del nostre temps, "aquells germans i germanes que com Sant Esteve, són acusats injustament i sotmesos a la violència". I és que encara hui, al Pròxim Orient, sobretot a Síria i a Iraq , els cristians són perseguits i assassinats.

Que Sant Esteve, el primer màrtir de Crist, ens ajude a viure amb fermesa i amb valentia la nostra fe, per així ser testimonis de Jesucrist : "De Jesús sou molt amat,/ vós, primer màrtir ditxós;/ sigueu en nostre advocat/ Sant Esteve, gloriós".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT