dimecres, 3 de desembre del 2014

3 de desembre: Sant Francesc Xavier (LEVANTE-EMV, 02/12/2014)

Fill d´una família noble, Francesc Xavier va nàixer el 7 d´abril de 1506 al castell de Xavier, a Navarra, a prop del monestir de monjos benedictins de Leyre. Xavier era el més menut dels cinc fills dels esposos Joan de Jaso i Maria d´Azpilicueta. Son pare, doctor per la Universitat de Bolonya, era un dels personatges més importants del Regne de Navarra.
El 1525 Xavier se n´anà a estudiar a la Universitat de París, on passà 11 anys i on es graduà en lletres i es llicencià en filosofia. Va ser en aquesta època, que Xavier conegué Ignasi de Loiola, quan aquest cavaller basc anà també a estudiar filosofia a París. Ells dos i Pere Fabro van compartir habitació i va ser gràcies al contacte amb Ignasi, que Xavier va canviar de vida, deixant de banda les seues aspiracions mundanes i ingressant a la Companyia de Jesús. De fet, la conversió de Xavier va tindre lloc degut a la influència d´Ignasi, tot i que el primer contacte amb ell no va ser gens agradable, ja que Xavier recordava que els seus germans havien lluitat contra Ignasi i les tropes castellanes, que van derrotar els navarresos. Va ser el cardenal Cisneros, en aquell moment regent, qui manà destruir totes les fortaleses navarreses, entre elles, el castell de Xavier.
Després de conèixer Ignasi, Xavier va emprendre una nova vida. Per això, el 1534, abans del mes d´exercicis, Xavier es va allistar en la incipient milícia ignasiana, fent els primers vots a Montmartre, el 15 d´agost de 1534.
Xavier va viure a Roma amb Ignasi i el 24 de juny de 1537, a Venècia, va ser ordenat prevere.

El 7 d´abril de 1541, i amb el nomenament de Vicari Apostòlic de l´Índia, Xavier s´embarcà cap Goa, on durant set anys evangelitzà bona part del sud de l´Índia. Durant la seua etapa en aquest país, Xavier es preocupà i defengué els indígenes. Escandalitzat per les injustícies i vexacions que els soldats portuguesos feien a la població nativa, Xavier va escriure una carta al rei de Portugal, per manifestar la seua queixa. A més, per integrar-se plenament amb aquella gent, Xavier va aprendre el Tàmil, traduint a aquesta llengua diversos textos cristians.

El 15 d´agost de 1549 arribà a Kagoshima, al Japó, on portà la llum de la fe. Abans del viatge al Japó, aquest apòstol de les missions va escriure unes normes de conducta per als seus col·laboradors, que més de 400 anys després, són encara plenament actuals: "El capellà ha de tindre un rostre alegre i s´ha de caracteritzar per la dolcesa i la modèstia".

El 1551 tornà a l´Índia i finalment el 3 de desembre de 1552, Xavier moria davant la costa de la Xina. Va ser enterrat a Goa, on arribà el seu cadàver el 1554.
El 12 de març de 1622 Xavier va ser canonitzat per papa Gregori XV, juntament amb Sant Ignasi, Santa Teresa d´Àvila, Sant Isidre i Sant Felip Neri. Finalment, el 1904 el papa Pius Xè el va proclamar patró de les missions.
La ciutat de València té dedicat un temple a Sant Francesc Xavier, així com també Jaraguas, una pedania de Venta del Moro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT