dijous, 25 de desembre del 2014

24 de desembre: Santa Nit (Levante-EMV, 24/12/2014)

Nadal és sempre el trobament amb el Déu Infant, el Déu-amb-nosaltres! I és en aquesta Nit Santa de Nadal, quan fem l´experiència de la bondat de l´Emmanuel, el Déu que entra en la nostra història i en el nostre món. Per això el Nadal ens porta cada any l´amor de Déu manifestat en l´Infant del pessebre!
Com que desconeixem la data del naixement de Jesús, l´Església va escollir simbòlicament per celebrar-ho, el solstici d´hivern, perquè en l´inici de l´allargament de les hores de claror veiem la victòria de la llum sobre les tenebres. Si els pagans celebraven el naixement del sol, els cristians celebrem el naixement de Jesús, llum que fa brillar la seua claror enmig de la foscor. I així com el sol a ple dia ho ompli tot de la seua llum, també el Fill de Déu fet home, ho ompli tot de la seua glòria, il·luminant els cors de tots els hòmens. Per això els cristians vetlem aquesta Nit Santa, nit en la qual el naixement de Jesús porta la pau i l´alegria als cors senzills i als hòmens i les dones de bona voluntat.
Com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, "en la nit del nostre món, perdut entre desconfiances, sofriment, violències i egoismes, cada any per Nadal brilla la llum del Crist, que ens ofereix camins nous plens d´esperança". Perquè el naixement de l´Infant de Betlem, no és només una realitat del passat! L´Emmanuel, el Déu-amb-nosaltres es fa present en el nostre món, en la nostra història, en el nostre temps! Perquè Jesús va vindre (i continua venint!!) a compartir de ple la vida de la humanitat.
Jesús va nàixer en un lloc inhòspit i pobre, perquè Maria i Josep no van trobar un lloc acollidor, com tantes famílies que hui tampoc troben un lloc per a viure amb dignitat!! Jesús no va nàixer ni en el palau d´Herodes, ni tampoc en el Temple de Jerusalem! Jesús va vindre assumint totalment la condició humana, per compartir també la sort del seu poble. La nostra sort! I és que, malgrat que des dels Governs Central i el del País Valencià, ens volen fer creure que aquest és el Nadal de la recuperació econòmica, encara són massa les persones que pateixen i que viuen el drama de l´atur, de l´emigració, dels desnonaments, de la pobresa. Per això prenent rostre humà, i fent-se solidari dels més desvalguts, Jesús refà la nostra esperança, restitueix la confiança en l´altre i renova la nostra fraternitat!
Nadal és la manifestació del Déu-amb-nosaltres. Un Déu que no anul·la l´home, sinó que amb la seua amistat, li dóna plenitud. El Nadal ens diu que Déu està de la nostra part i per això s´ha fet present enmig nostre, convidant-nos a la senzillesa, a la solidaritat, a renàixer de nou! Les estreles d´amor que veiem en aquestes dates, ens ajuden a reorientar-nos en el camí de la bondat i de la sol·licitud pels altres. I és que com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, amb el Nadal "totes les coses tenen una llum nova; tota la vida humana s´obri a l´esperança i la mateixa persona troba un horitzó de futur".
És en el Nadal, que Jesús, Paraula eterna de Déu, ve a il·luminar les nostres tenebres i a donar nova vida als qui es troben en la foscor o en la desesperació! Per això, podem descobrir el Nadal en aquells que estimen sense paraules, en els qui veuen Déu en l´altre, en els qui perdonen sense condicions, en els qui somriuen amb alegria i en tots aquells que obrin camins de pau i de diàleg. I és que com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, "el naixement de Jesús és l´inici d´una humanitat nova".
En el "Vocabulari de Catí", mossèn Joan Puig explicava que "les festes de Nadal són de les més populars i alegres del món cristià", festes que se celebren en família segons "la dita antiga "A Nadal cada ovella al seu corral". Mossèn Puig recollia el cant tradicional a les Matines i la missa del Gall, on la gent cantava: "La nit de Matines/ la nit de Nadal/ el bon Jesuset/ estava al portal./ la mare li dia:/ -Fill meu vols mamar?/ I ell responia:/ -Mare, no senyora,/ que és nit de cantar".
Com deia el cardenal Martini, mort el 2012, "el Nadal és font d´esperança". Una esperança que és fa realitat en els Betlems que representem, i en la solidaritat que ens fa ser més humans!.
Que la claror d´aquesta Nit Santa de Nadal, en ajude a descobrir en la pobresa i en la llum de l´Infant de Betlem, el "Salvador, que és el Messies, el Senyor" (Lc 2:10-11)
I que el Nadal, porte la pau i l´alegria al nostre món i als nostres cors i acabe amb els odis i les enemistats!! Així ho desitge a tots els periodistes de Levante-EMV i als lectors d´aquest diari.
Sant Nadal a tots!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT