dijous, 30 d’octubre del 2014

30 d´octubre: El Sant Calze (LEVANTE-EMV, 30/10/2014)

Hui dia 30, com cada últim dijous d´octubre, l´Església valenciana celebra la festa del Sant Calze amb una Eucaristia solemne a la catedral del Cap i Casal.
Segons la tradició, el Sant Calze de l´últim sopar va arribar a la Seu valenciana el 1437, com canten uns Goigs de Francesc Caballero, de 1916: "Prop de cinc cents anys que´t guarda/ Valencia com rich tresor/, y a tú s´acull y´s resguarda/ en tota pena y a còr./ En totes ses melangíes/ son bàlsem en tu ha trobat".
Com ens recordava el periodista Baltasar Bueno el 25 d´octubre del 2012 en aquestes mateixes pàgines, segons la tradició, el Sant Calze va ser portat a Roma des de Jerusalem per l´Apòstol Sant Pere. Posteriorment el papa Sixte II (257-258) per evitar que el Calze fóra destruït degut a les persecucions de Valerià contra els cristians, el donà al diaca Sant Llorenç, que l´entregà als seus familiars d´Osca. Amagat a la regió dels Pirineus, el Calze passà després al monestir de Sant Joan de la Penya, els monjos del qual el donaren el 1399 al rei Martí l´Humà, i d´aquest, passà al rei Alfons el Magnànim, que l´entregà a la catedral de València com una penyora pel préstec que el rei demanà al Cabildo de la Seu: "Don Alfóns, que en un jorn marxava/ de Valencia ab dolor seu,/ en custodia te deixava/ al Cabildo de la Seu./ des llavors ta gracia envíes/ a este terrer que t´es grat".
Aquests Goigs de 1916 ressalten també la devoció dels reis de la Corona d´Aragó al Sant Calze i l´arribada a València d´aquesta relíquia, gràcies al rei Alfons el Magnànim: "Sos amors en tú posaren/ ab tan fervent devoció,/ que en son palau t´adoraren/ els monarques d´Aragó./ Don Alfóns Quint en sos díes/ te dugué a nostra ciutat".
La festa del Sant Calze deu el seu origen al jurista i canonge de la Seu valenciana, Honorat de Figuerola, que al segle XVI proposà que el Sant Grial tinguera una processó pels carrers de la ciutat, semblant a la del Corpus. I així va ser fins el segle XIX. I és que pròpiament la festa del Sant Calze hauria de ser el Dijous Sant, dia de la institució de l´Eucaristia. Però pel fet de celebrar-se el Tridu Pasqual, la festa es va traslladar a l´últim dijous d´Octubre: "Tassa de la font que llava/ les culpes dels pecadors/ d´aquella font que brollava/ del costat del Redentor./ El curt broll que recollies/ tota la terra ha anegat".
El Sant Calze, que segons la tradició va utilitzar Jesús en l´últim sopar, és pròpiament la tassa de pedra d´àgata polida, d´origen oriental, ja que el peu i les anses són d´orfebreria medieval. Aquesta relíquia tan estimada a València, rep la veneració de moltes persones que passen per l´aula capitular, on sempre hi ha gent pregant: "Pues desde´ls més remots díes/ t´adora la Cristiandat/ ¡Adorat per sempre sies,/ de Jesús Càlzer sagrat!".
Que el Sant Calze, que apareix en diverses obres pictòriques, ja a principi del segle XVI, amb pintors com Francesc Ribalta, nascut a Solsona, o Joan de Joanes, de la Font de la Figuera siga per als valencians, font de benediccions: "Pues nostra terra t´adora/ ab devoció tan fervent,/ per tú la pietat que implora/ de Deu mereixca clement./ Y la llum que tú li envies/ la duga a la eternitat".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT