dissabte, 25 d’octubre del 2014

Bellver: Dr. Honoris Causa en Filologia (La Veu del País Valencià, 25/10/2014)


Una vegada més, el Sr. Jorge Bellver ens ha donat una lliçó de llengua i de pertinença a un país quan, fa uns dies deia: “No puedes decir que hablas catalán si te sientes valenciano”.Amb aquesta contundència (i amb aquesta erudició filològica) s’expressava  el Sr. Jorge Bellver, Síndic del PP a les Corts Valencianes.

Supose que per la mateixa raó que exposa el Sr. Bellver, una persona que parla alemany tampoc podria dir que se sent austríaca. O una altra persona que parla castellà tampoc podrà dir que se sent colombiana. O xilena, o argentina. O un ciutadà de Nova York que parla anglès o castellà, tampoc podrà dir, seguint l’argument del Sr. Bellver, que se sent nord-americana. 

On vol arribar el Sr. Bellver amb aquestes declaracions demagògiques, manipuladores i totalment acientífiques? No n’hem tingut prou amb els embolics (i el ridícul) del Sr. Camps, de la Sra. Català o del Sr. Castellano? No recorda el Sr. Bellver el ridícul que va fer, presentant a les Corts Valencianes, en nom del PP, aquella proposició del 13 de juny de 2013 sobre l’origen de la nostra llengua a partir de l’Íber? On ha arribat la proposta del PP sobre l’Íber? A la UNESCO? Al Ministerio de Cultura? A la Real Academia Española? Segurament que aquella proposició del PP ha acabat a la paperera. O a un calaix, ja ple de pols. Perquè ja hem vist la definició de valencià que ha fet l‘Academia de la Lengua en la nova edició del Diccionario. Ni cas de les suggerències del PP a favor d’un origen del valencià a partir de l’íber!!

Però ja ho sabem: de tant en tant, el PP valencià ha de “parlar” de llengua i de símbols en un discurs buit, acientífic i manipulador.

Com que el Sr. Bellver és llicenciat en Geografia i Història, supose que, de la mateixa manera que parla sobre llengua, sabrà opinar també sobre Física Quàntica, sobre la teoria de la Relativitat o sobre quina és la manera millor per fer una intervenció de pròstata. M’agradaria conèixer l’opinió del Sr. Bellver sobre els estudis i les conclusions dels qui han estat premiats amb el Nobel de Física i de Química. Espere el seu comentari. Ara, que si és semblant a les declaracions sobre la llengua i la pertinença a un País, ja se les pot  estalviar.    

El Sr. Bellver hauria de fer cas als filòlegs, als entesos en llengua, de la mateixa manera que fa cas als uròlegs, i no deixa la seua pròstata en mans dels jutges. Com també fa cas dels arquitectes quan vol fer-se una vivenda, ja que estic segur que no li fa els planells de la casa un oftalmòleg.

El Sr. Bellver, que en matèria de llengua hauria de fer cas dels mestres, hauria de saber també una cosa molt important:  que “mestre” ve de “magister”, i aquest, de l’adjectiu “magis”, que vol dir “que és més” o “més que”. Pel contrari, “ministre” ve de “minister”, que vol dir “servent”, i de l’adjectiu “minus”, que vol dir “menys que”. Per això un incompetent pot arribar a ser “ministre” (o Conseller, o Síndic). Però per contrari no podrà arribar mai a ser “mestre”! 

Al Sr. Jorge Bellver (és un consell que li done) li aniria bé conèixer el poble de Bellver de Cerdanya, d’on deu provindre ell i la seua família i que es troba a la comarca catalana de la Cerdanya. Segur que amb un viatge a aquesta vila, li desapareixerien molts dels prejudicis que té contra el català.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT