dijous, 9 d’octubre del 2014

Una Església amb entranyes de misericòrdia (SAÓ, SETEMBRE 2014)

El 26 de juny, al Vaticà, es donava a conèixer el document Instrumentum laboris, que els Pares sinodals estudiaran en la pròxima Assemblea General Extraordinària de 2014. La presentació de la síntesi dels resultats de l’enquesta del papa.

Va ser el papa Francesc qui, el 8 d’octubre de l’any passat, va convocar la Tercera Assemblea General Extraordinària del Sínode de Bisbes, sobre el tema: Els desafiaments pastorals de la Família en el context de l’evangelització.

El text que ara hem conegut, Instrumentum laboris, naix de les respostes al qüestionari del Document Preparatori, que vam conèixer l’any passat i que està estructurat en 8 grups de preguntes relatives a la família i al matrimoni.

El document, amb una premissa i 3 parts, presenta els desafiaments als quals, hui l’Església s’ha d’enfrontar: el fenomen de la immigració i la família, el consumisme, les unions de fet, el cas de separats i divorciats tornats a casar, les mares solteres, altres formes de sexualitat fora del matrimoni, crisi hedonista, unions del mateix sexe, matrimonis de no batejats....



És important destacar que amb l’enquesta ha passat un fet gairebé inèdit: Francesc, el bisbe de Roma, ha convocat l’Església a exercir el sensus fidelium, és a dir, el sentit de la fe dels fidels, per tal que així el papa puga conèixer de primera mà quins són els reptes i les dificultats de les famílies.

I és que en l’actualitat hi ha una gran distància entre allò que els cristians  creuen que ha de ser la moral sexual catòlica i allò que ensenya l’Església. Així per exemple, hi ha una forta desconnexió entre el que diu l’encíclica Humanae vitae, de 1968 i la sexualitat que viuen molts cristians.

En la presentació d’aquesta síntesi de l’enquesta sobre la família, ja s’han deixat sentir algunes opinions sobre la importància de l’acompanyament guaridor de l’Església a les famílies ferides. I també, l’interès de fer vore a la nostra societat la maternitat de l’Església. D’una Església no autoreferencial, sinó d’una Església que ha de eixir d’ella mateixa.   

Per això caldrà una pastoral familiar més oberta, d’encoratjament i de guarició, ja que com va dir el cardenal Baldisseri, “urgeix permetre a les persones ferides, curar-se i trobar la misericòrdia que Déu concedeix a tothom”.

També el bisbe Bruno Forte afirmava en aquesta presentació el paper d’una Església “que està sempre destinada a ser la casa oberta del Pare, amb lloc per a tothom”.

Tant de bo els Pares sinodals actuen com una Església que és Mare, una Església que escolte abans de parlar, que aprenga a acollir sense condemnar, que cure sense jutjar. Una Església allunyada del rigorisme i de la intransigència, que transmeta el missatge d’amor de Jesús de Natzaret.   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT