dimecres, 15 d’octubre del 2014

Santa Teresa de Jesús: Una monja inquieta i itinerant (LEVANTE-EMV, 15/10/2014)

Hui 15 d’octubre l’Església celebra la festa de Santa Teresa d’Àvila, nascuda en aquesta ciutat castellana el 28 de març de 1515 i morta a Alba de Tormes el 1582. Teresa va ser la gran reformadora del Carmel Descalç, fins al punt que durant els últims 15 anys de la seua vida va fundar 17 convents de monges i 15 de frares.

Dona de caràcter obert, Teresa, a qui algú ha qualificat de feminista,  no va ser una figura ensucrada, una flor i col com diuen a Ador, sinó una dona de caràcter, lliure i independent. Amb una activitat incansable i inimaginable per a una dona del segle XVI, amb viatges, compra de cases, negociacions per aconseguir permisos, Teresa va ser una monja inquieta i itinerant. Com ha dit el P. Maximiliano Herráiz, carmelita i doctor en Teologia, “Teresa va apostar per la dona en la seua condició de dignitat per a ser escoltada”.

Després de deixar el convent de l’Encarnació d’Àvila als 47 anys, Teresa va fundar el convent de Sant Josep, des d’on començà la reforma dels Carmel. Amb mula i carro, Teresa anà fundant convents d’Àvila a Medina, i a Valladolid, i d’Alba de Tormes a Salamanca, Beas, Sevilla, Sòria i Burgos, des d’on tornà a Alba on morí.

Aquesta empresa audaç i valenta de Santa Teresa, una dona apassionada i intrèpida malgrat les dificultats, va fer que l’autoritat eclesiàstica la veiera amb recel. La seua reforma sobrepassava la fina frontera de l’ortodòxia catòlica, ja que el seu projecte difícilment superava el més mínim control per part de la Inquisició. És per això que aquest tribunal, per sospites d’heretgia, diverses vegades demanà informes sobre la vida de Teresa i la seua conducta, així com de les seues fundacions.

Tenint en compte la misogínia ambiental i que ella provenia de família jueva, entre el 1574 i 1575 El Llibre de la Vida va ser retingut pel Sant Ofici i sotmès a una rigorosa censura. La mateix Inquisició manà cremar El Llibre de la Vida, però Teresa es va quedar una còpia del manuscrit.

Santa Teresa volia que les monges foren independents i autònomes, sense tindre un frare com a superior. Així promogué que les comunitats pogueren elegir lliurement una superiora, cosa que suposava una autèntica revolució en aquell temps. Per a Teresa, la clausura de les monges no era per que elles no pogueren eixir del convent, sinó perquè ningú no entrara a governar-les: “Això és el que temen les meues monges, que hagen de vindre prelats pesats que les vulguen governar”.



Teresa, acusada pel fet de ser dona i reformadora, ens recorda que també hui són diverses les monges com la G. Teresa Forcades, benedictina del monestir de Sant Benet de Montserrat o la G. Lucía Caram, dominica del convent de Santa Clara de Manresa, sotmeses, també pel fet de ser dones, a diverses censures i desqualificacions.

I és que encara hui són molts els qui es pensen que les monges, com Santa Teresa (i els monjos) només podem resar i callar. Com si el sofriment de la gent o les injustícies que es comenten contra els més dèbils ens foren indiferents! Amb valentia, la G. Teresa Forcades va denunciar les mentides de la Grip A, i tot i que se li van burlar, el temps li va donar la raó. I la G. Lucia Caram, atacada pel conservadurisme (com també la G. Teresa) ha denunciat la pobresa i la misèria i ha creat un centre per ajudar les famílies que passen necessitats.

Apassionada i ferma, malgrat les dificultats, Santa Teresa, com també les GG Teresa i Lucía, va ser una dona inquieta i itinerant, de pregària profunda que no la va aïllar dels sofriments dels altres, ni la deixà en un quietisme, despreocupació o indiferència. I és que pel fet de donar-se del tot a Jesús de Natzaret, les religioses també es donen als hòmens i a les dones del nostre món, compromeses com estan en la lluita contra la pobresa, la injustícia i en la defensa dels Drets Humans.


Afortunadament hui les monges carmelites descalces, a Serra, Les Alqueries, Godelleta, Puçol, Altea o Villar del Arzobispo, continuen el carisma de Santa Teresa, la santa reformadora i itinerant, que va dignificar la dona i que va ser mestra de pregària. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT