dimarts, 28 d’octubre del 2014

28 d´octubre: Els Apòstols Sant Simó i Sant Judes (LEVANTE-EMV, 28/10/2014)

La litúrgia de l´Església ens presenta les festes dels Apòstols i dels Evangelistes repartits al llarg de l´any, a excepció del mes de març on no celebrem cap dels col·laboradors de Jesús, anomenats columnes l´Església. Així al gener celebrem la conversió de Sant Pau, al febrer la càtedra de Sant Pere, a l´abril Sant Marc, al maig Sant Felip i Sant Jaume, i Sant Maties, al Juny Sant Pere i Sant Pau, al juliol Sant Tomàs i Sant Jaume, a l´agost Sant Bartomeu, al setembre Sant Mateu, a l´octubre Sant Lluc i els sants Simó i Judes, al novembre Sant Andreu i al desembre Sant Joan Evangelista.

Hui dia 28, l´Església celebra la festa dels sants Apòstols Simó i Judes. Quan Jesús començà la seua predicació, elegí 12 hòmens, que va constituir a Apòstols, que vol dir "enviats", perquè l´acompanyaren pels camins de Galilea i foren testimonis de l´anunci del Regne. 
Coneixem alguns dels amics i col·laboradors de Jesús, com Mateu el publicà o Joan l´Evangelista, pel que ens diuen els Evangelis que porten aquests noms. En altres casos, com Pere, és gràcies al llibre dels Fets del Apòstols i també als Evangelis, que sabem qui era. Però hi ha alguns dels Apòstols dels quals només sabem el seu nom i poca cosa més, com és el cas de Simó i de Judes Tadeu que celebrem hui.

En el cas de Sant Simó, és anomenat el Cananeu, per l´evangelista Mateu, quan ens dóna el nom d´aquest Apòstol en la crida que va fer Jesús als dotze (Mt 10:3). I també apareix al llibre dels Actes com a Simó el Zelador, quan el Fets dels Apòstols anomena els deixebles del Senyor reunits en oració (Ac 1:13). Sant Simó té aquests dos sobrenoms per diferenciar-lo de Simó Pere, el primer del col·legi apostòlic.
Simó pertanyia als Zelotes, el partit que lluitava per alliberar-se de l´esclavatge opressor dels romans. Els Zelotes volien ser, enmig de la dominació estrangera, una crida a la fidelitat a la Llei de Moisès. Per això els Zelotes tenien un fort sentiment nacional de pertànyer al poble elegit. Sant Simó el Cananeu o el Zelador és un dels Apòstols menys conegut.
Pel que fa a Judes, és anomenat amb el sobrenom de Tadeu a l´Evangeli de Sant Mateu, quan aquest evangelista dóna el nom dels dotze Apòstols cridats per Jesús (Mt 10:3). Pel contrari a l´Últim Sopar, on l´evangelista Joan fa referència a Judes, l´anomena: "no l´iscariot" (per diferenciar-lo del traïdor) quan l´Apòstol va fer una pregunta a Jesús (Jo 14:22). Als Fets o Actes dels Apòstols, l´autor d´aquest llibre ens parla també de Judes, ara anomenat de Jaume, quan dóna la llista dels deixebles reunits en pregària (Act 1:13). Pel que fa a la Carta de Sant Judes, segons els estudiosos, aquest personatge no formaria part del grup dels dotze Apòstols, sinó que seria del cercle que constituïa els "germans del Senyor", és a dir, la família de Jesús, diferent al col·legi apostòlic.
Segons la tradició, l´Apòstol Simó, acompanyat de Sant Judes, va predicar l´Evangeli a Egipte i Mesopotàmia i més tard a Pèrsia. Que aquests dos Apòstols ens ajuden a proclamar la Bona Nova del Regne.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT