diumenge, 12 d’octubre del 2014

Obrir l´Església a noves realitats (LEVANTE-EMV, 10/10/2014)

Aquest és el desig del papa Francesc per al Sínode sobre la Família que començà el passat dia 5, i que acabarà el pròxim dia 19. Amb el títol Desafiaments pastorals de la família en el context de l´evangelització, els bisbes, a Roma, escoltaran i acolliran «les tristeses i les esperances dels hòmens del nostre temps». Aquest sínode és una ocasió providencial per «renovar l´Església i la societat», ja que pot fer possible una nova Pentecosta per acollir la situació i la problemàtica que viuen les famílies en el segle XXI. Per això el papa ha demanat «la llum per escoltar Déu i el clam del poble», i sobretot la «disponibilitat a confrontar-nos de forma sincera, oberta i fraterna». El papa també ha demanat als bisbes «disponibilitat a un diàleg sincer, obert i fratern, que porte amb responsabilitat pastoral, a donar respostes als interrogants d´aquest canvi d´època».

Com ha dit el papa, aquest Sínode sobre la Família ha de ser «com un somni essencial d´estabilitat, i una porta oberta» per descobrir què vol Déu de la nostra Església. Si bé el mateix cardenal Franc Rodé ha afirmat que «Francesc és excessivament d´esquerres», i d´ací l´oposició dels sectors més conservadors de l´Església, el Sínode pot ser una entrada d´aire fresc, semblant a allò que va suposar el Concili Vaticà II fa 50 anys. De fet, el cardenal Müller (prefecte per a la Doctrina de la Fe) amb quatre cardenals més, ha fet un llibre on, d´alguna manera, rebutja qualsevol obertura de l´Església en el tema dels divorciats tornats a casar. I és que si la ponència del cardenal Walter Kasper sobre el sínode va alçar controvèrsies entre els membres més immobilistes de l´Església (entre ells el mateix cardenal Müller) el papa ha elogiat públicament el text de Kasper. I és que com ha dit Andrea Ricardi, «la revolució de Francesc és una revolució de l´esperit, i per tant imparable».
El papa, conscient d´aquests sectors conservadors, està segur que és amb «el goig de l´Evangeli, que portarem el pas d´una Esgésia reconciliada i misericordiosa, pobra i amiga dels pobres, amb capacitat per a vèncer, amb paciència i amor, les afliccions i les dificultats que vinguin, tant de dins com de fora». Per això el papa pensa que «no hem de tancar-nos en suposades interpretacions del dogma», ja que «el món ha canviat».
El Sínode sobre la Família ha de ser una oportunitat «per desfer llaços que impedeixen a les persones trobar-se, i també ha de servir per curar les ferides que sagnen, i per animar l´esperança de tants hòmens i dones desesperançats» i per debatre, sense límits, temes fins ara considerats tabús, com l´avortament, el matrimoni homosexual, el divorci, els anticonceptius, la violència masclista o la pobresa. Per això aquest sínode ha de ser una oportunitat per «no frustrar el somni de Déu», i un camí nou, on es puga acollir el sofriment de tots els qui tenen el cor adolorit. I també per afrontar i donar resposta als interrogants del nostre temps, per tal que l´Església no quede encadenada al passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT