divendres, 24 d’octubre del 2014

23 d´ octubre: Sant Joan de Capestrano (LEVANTE-EMV, 22/10/2014)

El 23 d´octubre l´Església celebra la festa de Sant Joan de Capestrano, un franciscà nascut el 1386 als Abruços italians, al Regne de Nàpols, per la qual cosa Joan va ser súbdit del rei Alfons V el Magnànim.
Després d´una crisi religiosa, Joan entrà als franciscans el 1416, quan tenia 30 anys. Ordenat prevere, la seua incansable activitat apostòlica s´orientà a la predicació, amb l´objectiu d´aconseguir la reforma dels costums d´una societat decadent, així com a la lluita contra les heretgies. A més, es va dedicar-se també a la formació del clergat.
Els 40 anys de vida apostòlica de Joan, van tindre lloc en la primera meitat del segle XV. Predicador incansable, i conegut amb el sobrenom del "Sant Home", recorregué Europa des d´Itàlia a Flandes, i des d´Hongria, a Alemanya, Austria, Moràvia, Polònia i La Borgonya, predicant tant amb la paraula com amb l´exemple.
De caràcter dolç i caritatiu, i de semblant radiant i lluminós, eren multitud de persones les que seguien les seues predicacions. Les paraules de Joan feien que la gent retrobara la pau en la conversió. Les cròniques conten que després d´un sermó seu a Leipzig, 120 jóvens es feren frares. I en un altre sermó de fra Joan a Cracòvia, van ser 130 jóvens els qui es feren frares.
Fra Joan predicava a les places, ja que els temples no podien encabir la gran quantitat de gent que volia escoltar-lo. I els seus sermons s´allargaven dues o tres hores, sense que la gent es cansara de sentir-lo. Joan predicava exhortant la conversió i la penitència a una societat que, com ara, estava marcada per la corrupció. La seua vida, amarada de pregària va ser exemplar i fecunda. De costums austers, Joan pregava molt i menjava i dormia poc.
Gran amic de Sant Bernardí de Sena, que fou el seu mestre espiritual, Joan va ser designat per dues vegades Vicari General de l´Orde, amb la qual cosa afavorí la reforma dels franciscans. Quatre papes, Martí V, Eugeni IV, Nicolau V i el valencià de la Torreta de Canals Calixte III, li van confiar a Joan de Capestrano diverses missions delicades.
De cor magnànim, Joan va ser acusat per aquells que no acceptaven la reforma de l´Orde que ell propicià i també pels qui li tenien enveja, degut a la seua fama de santedat. Home d´una gran humilitat, Joan va rebutjar dues vegades la mitra que li van oferir, primer el papa Martí V, a qui li digué que no volia vore´s pres en l´episcopat, i després el papa Eugeni IV.
Les grans empreses de Joan de Capestrano al servei de l´Europa cristiana es poden resumir en cinc punts: La seua predicació, amb l´objectiu de restaurar la vida cristiana del poble; la reforma de l´Orde dels Franciscans, implantant una observança per als frares; la impugnació de l´heretgia dels seguidors de Joan Hus, que alguns consideren com el precedent del Luteranisme; la contenció del Cisma que hi havia com d´amagat al Concili de Basilea, i finalment la predicació de la creuada contra els turcs, per l´amenaça de l´Islam contra Europa. 
Joan va morir a Ilok el 1456.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT