divendres, 13 de febrer del 2015

'La falta de treball fereix la dignitat humana' (LEVANTE-EMV, 13/02/2015)

Sembla que poquet a poquet, i quan estem a punt de celebrar el segon aniversari de l´elecció del papa Francesc, "l´efecte Bergoglio" es va notant en alguns dels bisbes de l´Estat espanyol. No en tots! Perquè hi ha alguns d´ells que sembla (dic sembla!) que tinguen el carnet del PP, i que per això, no només no s´atreveixen a fer cap crítica a aquest partit, sinó que fins i tot sembla que participen en algunes reunions de la directiva dels conservadors espanyols.

Però fa uns dies la Comissió Episcopal d´Apostolat Seglar, per tal de commemorar el XX aniversari del text, "La Pastoral Obrera de tota l´Església", va donar a conèixer un valent document, on els bisbes denuncien les "successives reformes laborals" que han profunditzat la "precarietat" dels treballadors. En aquest document, els bisbes denuncien també "les condicions salarials" que regeixen el món del treball, ja que "impedeixen que treballar siga un mitjà per a eixir de la pobresa i de l´exclusió social". Els bisbes de la Comissió Episcopal d´Apostolat Seglar, (sense cap representant dels titulars de les quatre diòcesis valencianes) defensen el treball com "mitjà imprescindible de realització personal".
Aquest document està en la línia de les exhortacions del papa Francesc quan parla de "la dignitat i seguretat del treballador", ja que "el treball és un element fonamental per a la dignitat humana". I és que per al papa, i per a la Doctrina Social de l´Església, "no hi ha pitjor pobresa material, que la que no permet guanyar-se el pa".
La injustícia de l´atur és particularment greu entre els jóvens, com diu el papa: "Els mals més greus que afecten al món, són la desocupació dels jóvens i la soledat dels ancians". Per això el papa insistia: "Els jóvens necessiten treball i esperança i no tenen ni una cosa ni l´altra". I és que són tants els jóvens que han hagut de deixar el nostre país, que ens hauria d´avergonyir la política que està guiant la reforma laboral.
El 2014 i degut a la precarietat laboral, més 200000 valencians han estat treballant en l´economia submergida. I per degut a la precarietat, com informava el periodista Paco Cerdà a Levante-EMV el passat dia 28, "el 61,1 de famílies valencianes són incapaces d´estalviar", una dada que és 11 punts més elevada que la mitjana de l´Estat. I és que com deia el Sr. Eduardo Creagh, de l´Institut per a la Protecció Familiar, "la crisi ha destrossat els salaris i per tant la capacitat d´estalviar".
Fa uns dies, el jesuïta valencià José Ignacio González Faus, en un article a la premsa, ens recordava els principis de la Doctrina Social de l´Església, que es basen "en un axioma bàsic: la finalitat de tota activitat política i econòmica és l´anomenat "bé comú", no uns béns particulars". Per això l´Església defensa una economia que estiga sotmesa a la política, i no al revés.
Ja el papa Pius XII demanava que l´Estat no tinguera "cap altra raó de ser, que garantir la defensa dels pobres". D´ací que calga evitar "l´error que l´autoritat civil estiga al servei de l´interès d´uns quants, ja que va ser establerta per procurar el bé de tots". A més, "oprimir, per a profit propi, als necessitats i desvalguts, buscant el guany en la pobresa aliena, no ho permeten les lleis divines ni les humanes".
Segons la Doctrina Social de l´Església, l´economia "és viciosa, si el capital abusa dels obrers". Per això s´ha d´evitar "un domini exercit de la manera més tirànica pels qui, tenint a les seues mans els diners i dominant sobre ells, s´apoderen de les finances". L´Església també exigeix evitar "una dictadura econòmica" que s´apropia "del mercat lliure".
Per altra part, "si l´obrer, obligat per la necessitat o assetjat per la por d´un mal major, accepta sense voler-la, una condició més dura perquè la imposa el patró, això és suportar una violència contra la qual reclama la justícia". D´ací que la Doctrina Social de l´Església demane que "els pares de família tinguen un sou prou ampli per atendre les necessitats domèstiques".
Segurament si les reformes laborals tinguera en compte el que diu la Doctrina Social de l´Església, sempre a favor dels treballadors, no hi haurien les injustícies que hi ha hui. Per això és bo que ara els bisbes hagen denunciat les reformes laborals i la precarietat dels treballadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT