dimecres, 18 de febrer del 2015

Joan XXIII i Francesc, dos papes per la pau (La Veu del País Valencià, 18/02/2015)

El restabliment de les relacions diplomàtiques entre els EEUU i Cuba ha estat possible, en bona part, per les gestions discretes i alhora eficaces, del papa Francesc, herald i missatger de la pau.

Aquesta missió del papa Francesc a favor de la pau, m’ha fet recordar la gestió de Joan XXIII durant la crisi dels míssils de Cuba, l’octubre de 1962, amb l’enfrontament de la Unió Soviètica i dels Estats Units, i que va significar l’episodi més greu de la Guerra Freda.

L’origen d’aquella tensió entre aquestes dues potències nuclears va estar ocasionat per la instal·lació, per part de la URSS, d’unes plataformes de llançament de míssils soviètics en territori cubà.

El papa Joan, que havia inaugurat el Concili uns dies abans que esclatara aquest conflicte, i que seguia els esdeveniments preocupat pels perills d’una tercera guerra mundial, va saber aprofitar la crisi dels míssils cubans per iniciar un diàleg entre la Unió Soviètica i els Estats Units.

Ja al començament del seu pontificat, Joan XXIII havia tingut una gran preocupació per la pau i havia obert una relació epistolar amb Kennedy i amb Khruixov. El setembre de 1961, un mes després de la construcció del mur de Berlín, Joan XXIII ja va fer una crida a la pau i al desarmament, i per això Khruixov va lloar públicament les paraules del papa Roncalli, agraint-li la seva contribució a favor de la pau. També Kennedy, a l’inici del Concili, havia enviat una carta al papa Joan, valorant positivament el Vaticà II, pel fet que promouria “la causa de la pau i la comprensió internacional”.

Durant aquells dies de tensió, un grup pacifista de periodistes i acadèmics soviètics i americans, es trobaven reunits a Massachussets en unes jornades de treball. El 22 d’octubre van escoltar el missatge televisat de Kennedy, on mostrava les fotos de les basses cubanes i on anunciava el bloqueig a Cuba.

En aquest grup hi havia com a observador el P. Fèlix Morlion, rector de la universitat romana Pro Deo, que va proposar la conveniència de la intervenció del papa Roncalli per trobar una eixida a la crisi dels míssils. Morlion mateix va contactar amb el Vaticà, i així començà el paper decisiu de Joan XXIII per solucionar aquest moment de tensió entre les dues superpotències.

Kennedy, que valorava molt la mediació del papa en aquest conflicte, exigia no només el desmantellament de les rampes de llançament de míssils, sinó també el cessament del subministrament militar soviètic a Cuba. Per la seva part Khrusxov va fer saber al Vaticà que cessaria l’enviament de material bèl·lic a Cuba, si els americans posaven fi al bloqueig naval de l’illa. 

Els contactes de la Santa Seu van ser decisius, pel fet que el Vaticà no tenia relacions diplomàtiques ni amb la URSS, ni amb els EEUU. Confiat que la seua intervenció no seria mal vista pels dos presidents, el 25 d’octubre de 1962, Joan XXIII dirigí un missatge “a tots els homes de bona voluntat”, text que prèviament havia enviat a les ambaixades soviètica i americana a Roma, i on demanava l’inici de les negociacions per a posar fi al conflicte. El 26, Khruixov va enviar una carta a Kennedy, on proposava un debat sobre desarmament, i on demanava que Cuba no fóra envaïda per les tropes americanes. Kennedy per la seua part responia prometent que cessaria el bloqueig a l’illa, si la URSS treia les rampes de míssils soviètics. Finalment, el 28 d’octubre, Khruixov acceptava la proposta de Kennedy.  

Segons el P. Hilari Raguer, monjo de Montserrat i historiador, “sembla que la intervenció del papa va influir més en Khruixov”, i per això el president soviètic va arribar a dir que “la crida del papa va ser un autèntic raig de llum”. D’ací que Khruixov va enviar a Joan XXIII una felicitació de Nadal, on remarcava el paper del papa, “per tal que puga seguir esforçant-se a favor de la pau”.

I és que el papa Joan era un artesà de la pau i per això sabia establir contactes per afavorir un món més pacífic. Si el març de 1962 havia rebut Jaqueline Kennedy, esposa del president americà, l’abril de 1963 rebia Alexis Adjubei, gendre de Khruixov (i corresponsal d’Izvestia a Itàlia) i la seva esposa Rada.

Amb goig per la seua contribució en el diàleg entre la URSS i els EEUU, i pensant què podia fer a favor de la pau al món, Joan XXIII va decidir escriure l’encíclica Pacem in terris, que apareixeria el 1963.

L’octubre de 1962 el papa bo va evitar un enfrontament bèl·lic de conseqüències imprevisibles. I ara el papa Francesc ha contribuït al diàleg entre els EEUU i Cuba, per tal d’acabar amb una situació d’enemistat entre dos pobles veïns, i per obrir un camí de pau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT