dijous, 26 de febrer del 2015

26 de febrer: Santa Paula Montal (LEVANTE-EMV, 26/02/2015)

Hui dia 26 de febrer celebrem la festa de Santa Paula Montal i Fornés que va nàixer a Arenys de Mar el dia 11 d´octubre de 1799. Era la major dels 12 fills que havien tingut els pares, que abans ja havien estat casats. L´ambient de la llar era senzill, pobre però molt cristià. Per això la menuda va ser educada en els valors de l´Evangeli i, particularment en l´amor a la Mare de Déu. òrfena de pare als 10 anys, Paula hagué de començar a treballar com a puntaire, fent puntes de coixí per tal d´ajudar l´economia familiar. Va ser catequista i, inserida activament a la parròquia d´Arenys, va pertànyer a la Confraria de la Mare de Déu del Roser i a la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors. Ja des d´aquell temps de la seua joventut, Paula va començar a preocupar-se per la formació i l´ensenyament de les xiquetes.
El 1829 Paula es va traslladar a Figueres on, amb la seua amiga Agnès Busquets, obrí la primera de les escoles que formarien la seua gran obra educativa.
Un any després, el 1830, una altra amiga seua, Felícia Clavell, es va unir també a l´obra d´apostolat i d´ensenyament de Paula Montal. Va ser a Figueres, en l´escola que va fundar, que Santa Paula va abolir qualsevol mena de discriminació entre les matèries que s´impartien als xiquets i les que aprenien les xiquetes. Com que valorava la dignitat de la dona, Santa Paula no volia diferències, per tal que les xiquetes no foren de segona categoria. Així va començar a aplicar una educació integral i humanística. En la seua tasca educativa, Paula va buscar la integració a l´escola, dels pares de les alumnes, perquè també foren responsables d´aquesta nova manera d´ensenyar. El 8 de maig de 1842, Paula Montal va fundar una segona escola.
Com que Paula conegué els escolapis de Mataró, de seguida va crear un especial lligam amb els deixebles de Sant Josep de Calasanç, que també tenien com a carisma, l´ensenyament. D´aquesta manera, Paula i les seues companyes van vestir l´hàbit amb corretja, i van començar a anomenar-se Filles de Maria.
La tercera de les escoles la va fundar Santa Paula a Sabadell el 24 d´octubre de 1846, començant a aplicar una pedagogia flexible. I ja, l´obra de Paula Montal, que començava a estendre´s, s´integrà el 9 de desembre de 1846 en l´espiritualitat de la Família de Sant Josep de Calasanç. Així el 2 de febrer de 1847 Paula i les seues tres primeres companyes van professar els vots de pobresa, castedat i obediència, i també de dedicar-se a l´ensenyament, naixent d´aquesta manera les religioses Filles de Maria Escolàpies.
El 14 de març del mateix any les religioses escolàpies varen celebrar el I Capítol de la nova congregació. Santa Paula va fundar d´una manera directa les cases d´Igualada (1849), El Vendrell (1850), i el Masnou (1852), a més de les de Figueres. Però després d´un temps en primera línia, Santa Paula va preferir quedar en un segon pla, tot i que fou nomenada mestra de novícies.
L´última etapa de la vida de Santa Paula Montal va tindre lloc a Olesa de Montserrat, on va viure els problemes i les esperances del nou Institut religiós, des de la pregària, la confiança en Déu i la humilitat.
Santa Paula va morir a Olesa, al costat de Montserrat, el 26 de febrer de 1889, després d´una vida dedicada al servei de la infància i de la joventut per mitjà de l´ensenyament. Santa Paula va ser canonitzada el 25 de novembre de 2001.
Les Escolàpies, presents a Gandia i a València, mantenen hui, com a deixebles de Santa Paula Montal, un estil educatiu flexible i obert a l diversitat de cultures i de classes socials, amb una formació integral i harmònica, en l´educació de la fe cristiana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT