S'ha dit, i és ben veritat, que la història d’un País la fan els pobles. Això ho he comprovat una vegada més llegint el llibre 'Calp dins la història del Poble Valencià', obra de Francesc Monjo i Dalmau, llicenciat en Història per la Universitat d’Alacant.
Publicat per l’Institut d’Estudis Calpins, el llibre de Francesc Monjo s’estructura en setze capítols, que van des de la prehistòria i l’antiguitat a l’època dels musulmans, la conquesta cristiana, la política i la monarquia als segles XIV, XV i XVI, els conflictes socials (amb la Germania i l’expulsió dels moriscos), la guerra de Successió i la guerra del Francès, així com els moviments carlins, fins a la política del segle XIX, la democràcia republicana, la guerra del 36, la dictadura i l’arribada de la democràcia. L’obra conté també un epíleg amb una llista dels reis de València i una extensa i completa bibliografia. El llibre, bellament il·lustrat (amb dibuixos d’E. Marín, P. Álvarez i L. Serna) presenta un document amb els primers repobladors de Calp i Pop i un altre dels veïns cristians d’aquesta vila de la Marina Alta.
Aquesta obra està encapçalada per un text d'Andrés Ortolà Tomàs, president de l’Institut d’Estudis Calpins, una presentació de Núria Gómez, així com una nota de l’autor i un pròleg del professor de la Universitat de València, Antoni Furió.
Com diu Francesc Monjo, 'el principal objectiu d’escriure aquest llibre ha estat donar a conèixer la història dels valencians i, alhora, aproximar-se a la historia de Calp'. I certament que Monjo ho ha encertat amb la manera, la forma i l’estil d’aquesta obra que, sincerament, recomane. Francesc Monjo, com diu el professor Antoni Furió en el pròleg del llibre, 'no es limita a recollir les dades i notícies que ha pogut trobar en arxius, documents i estudis ja publicats sobre el seu poble, sinó que les ha volgudes explicar situant-les en un context més ampli que els dóna sentit'.
Francesc Monjo, fill de Calp (Marina Alta) que s’ha especialitzat en Història Moderna amb el màster de doctorat, Història i identitat hispàniques en la Mediterrània occidental (segles XV-XIX) ens ofereix, com diu en la presentació del llibre Núria Gómez, 'una obra important pel seu caràcter marcadament tècnic i disciplinar'.
De lectura fàcil i amena, 'Calp dins la història del poble valencià', publicat per Edicions 96, és un text indispensable per tal de conèixer el passat i el present d’aquesta vila de la Marina Alta.
Com diu el professor Antoni Furió, 'Francesc Monjo ha fet una bona feina' fruit 'd’una profunda passió pel seu poble'. Aquesta presència de jóvens historiadors, en paraules del professor Furió, 'constitueixen un dels principals actius de la població i també una de les millors bases per a poder encarar amb esperança el futur'. És per això que l’obra de Francesc Monjo 'de gran qualitat tècnica', és una aportació molt important en la història i en la vida de Calp. Certament que l’autor 'historiador de formació i ofici', així com també l’Institut d’Estudis Calpins i l’Ajuntament de Calp, poden sentir-se ben orgullosos per la contribució que han fet a la història d’aquest poble de la Marina Alta, ja que llibres com aquest, ajuden a vertebrar i a cohesionar el País.
Aquest article també ha estat publicat avui a la Veu del País Valencià (http://blogs.laveupv.com/josep-miquel-bausset/blog/1229/historia-de-calp)
ResponElimina