dijous, 8 d’agost del 2013

Sant Domènec de Guzman (LEVANTE-EMV, 08/082013)


Hui dia 8 d’agost, l’Església celebra la festa de Sant Domènec de Guzman, nascut a Caleruega el 1170 i mort a Bolonya el 1221. Fundador de l’Orde dels Predicadors, dels 14 als 21 anys, Domènec, va estudiar a l’Estudi General de Palència, Humanitats, Filosofia i Teologia. Canonge de la catedral d’Osma, va vendre els seus llibres de pergamí (amb anotacions i resums que feia) davant la pobresa de la població: “Com podré estudiar en pells mortes, quan en carn viva, els meus germans moren de fam?”. El 1194 va ser ordenat prevere i el 1205, passant pel Llenguadoc, va conèixer l’heretgia dels càtars. Un any després s’instal·là en aquesta terra per predicar l’Evangeli. Per combatre l’heretgia, Domènec, que rebutjava la violència, només utilitzava les armes del bon exemple i la predicació. El 1215 a Tolosa, establí la primera casa de l’Orde dels Predicadors i a finals del mateix any, anà a Roma per demanar l’aprovació de l’Orde. Finalment, el 22 de desembre de 1216, el papa Honori III, amb la butla “Religiosam vitam”, confirmà l’Orde de Frares Predicadors.

El 1219, Domènec encarregà al beat Miquel de Fabra la fundació de convents a la Corona d’Aragó. El mateix Miquel de Fabra “mantingué contactes amb el rei Jaume I, que el va nomenar el seu predicador i confessor”, com ha dit el P. Alfonso Esponera, historiador dominic.

El 1239, el beat Miquel de Fabra, fundà el convent de predicadors de València, per evangelitzar la nostra terra. La primera pedra del convent, fou col·locada pel mateix rei Jaume I, el 14 d’abril de 1239. En aquest convent, que l’exèrcit (i l’Estat) faria bé de tornar als dominics, visqueren, anys més tard Sant Vicent Ferrer i Sant Lluís Bertran.

Amb molt d’encert, els convents dels predicadors de València i de Xàtiva, a finals del XIII i principi del XIV, van tindre escoles de llengües orientals,  Studia linguarum, degut a la preocupació per preparar els missioners dominics en la llengua, la cultura i les tradicions dels països orientals on eren enviats.

Aquestes escoles van ser impulsades, en bona part, per Sant Ramon de Penyafort, durant els anys que estigué al front dels dominics. Com és de sentit comú, els predicadors que anaven a l’Orient aprenien àrab i hebreu i la cultura, sobretot filosòfica, dels països on eren enviats a predicar.

Pense que si els bisbes i els preveres del País Valencià, i també les religioses dels col·legis, seguiren l’exemple de les escoles de llengües orientals, aprenent i predicant en valencià, farien possible la inculturació de l’Església en la nostra llengua.  

Els frares de l’Orde dels Predicadors són presents a la nostra terra, a València (al carrer Ciril Amorós i al Pouet de Sant Vicent) i a Torrent. També les monges dominiques tenen una llarga història al nostre País, amb convents a Paterna (1491), Xàtiva (1520), Oriola (1602) i a Borriana i Torrent.

Que Sant Domènec de Guzman ens ajude a portar l’Evangeli a la nostra societat, per tal de ser missatgers del Regne.

PD: La imatge és de la Sala Capitular del Convent de Sant Domènec (València)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT