divendres, 2 d’agost del 2013

Sant Feliu de Xàtiva (LEVANTE-EMV, 01/08/2013)


Cada 1 d’agost, Xàtiva celebra la festa del seu patró, el màrtir Sant Feliu. Però, si visitem l’ermita d’aquest sant, a l’altar major hi han dos Sants Felius! Per què? Quin és l’autèntic patró de Xàtiva?

Segons el llibre “L’Església de Sant Feliu”, d’Agustí Ventura, als segles de la nostra decadència literària i cultural, falsos cronicons engendraren una llegenda que fou recollida per Escolano: uns suposats sants, Feliu, Arquileu i Fortunat haurien portat el cristianisme a Xàtiva, enviats pel bisbe de Lió, Sant Ireneu. Durant la persecució s’haurien amagat dins d’una cova, sota el castell i haurien estat martiritzats a València, el 23 d’abril de 204, dia que posteriorment seria la festa d’aquest Sant Feliu de Lió.

Però segons Villanueva, “cap al 1643, per a complir un motu proprio del papa Urbà VIII, que volia que es reduïren les festes locals solament al patró de la ciutat, es va trobar al llibre del capítol una anotació de l’any 1410 que deia: Jo, Garcés, diguí missa el primer dia d’agost a Sant Feliu de Girona”. Per tant, si tradicionalment se celebrava la festa del patró l’1 d’agost i no el 23 d’abril, és que Xàtiva celebrava com a patró, Sant Feliu de Girona i no Sant Feliu de Lió.

Com recull Agustí Ventura, “Los senyors capitulars explicaren lo acort que habien tingut en nomenar per patró S. Feliu diaca en lo dia del primer d’agost, atento que per temps de 200 anys se havia celebrat en dit dia y en honra de dit sant y los antichs lo celebraven dient: fem festa a S. Feliu de Girona”. Els capitulars de 1643 trobaren aquestes dades a l’arxiu eclesiàstic de 1410 i passaren la informació als jurats i consell general de la ciutat.

Amb els dos sants Felius en dansa, el 17 d’octubre de 1643 es va arribar a una solució mixta, per satisfer la demanda dels partidaris de Sant Feliu de Lió: “Nomenam patró de la present ciutat al gloriós S. Feliu, i així mateix ques faça altre S. Feliu prevere, y ques pose al costat del altre que està en lo altar major de la hermita de dit sant”. D’ací que a l’ermita de Sant Feliu de Xàtiva, trobem dos sants Felius! Un, el diaca i màrtir de Girona, el patró. L’altre, per acontentar els partidaris del sant de Lió!

Amb aquesta decisió, Xàtiva celebra cada any, l’1 d’agost, el seu patró: Sant Feliu de Girona.

Segons l’obra de Narcís M. Amich, “El culte a Sant Feliu de Girona en els llibres Litúrgics Hispànics d’època visigòtica (segles VI-VII)”, el text de la “Passio” de Sant Feliu de Girona, del segle VII, va ser escrita per un “humillimus levita Christi”, com ell mateix s’anomenava. L’autor de la “Passio Sancti Felicis”, que s’inspirà en altres textos hagiogràfics coneguts, explica com Feliu, nascut a la ciutat africana de Scil·li, a la costa de Cesarea de Mauritània, en saber que els cristians d’Hispània eren perseguits, es traslladà per mar a Barcelona i d’allí a Empúries, des d’on arribà a Girona. Va ser en aquesta ciutat on predicà l’Evangeli, fins que Rufí, el lloctinent de Dacià el va matar.

PD: La imatge és de l'Església de Sant Feliu, a Xàtiva.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT