dimecres, 21 d’agost del 2013

"A valencianos no nos gana nadie" (LEVANTE-EMV, 21/08/2013)

Això deia Serafín Castellano, secretari general del PPCV (Levante-EMV, 30 juliol 2012). I encara afegia: «Ni tampoco en la defensa de lo nuestro». Però si hem de fer cas als fets i no a les paraules, això de «a valencianos no nos gana nadie», és més que dubtós.



Fa uns dies vam saber pels diaris (perquè això el Consell no ho diu públicament) que la Generalitat retallarà les subvencions que atorga al valencià. Les ajudes per promocionar la nostra llengua, passaran de 950.000 euros a 140.000. Els ajuntaments i les mancomunitats voran reduïts els diners que rebran, així com també els comerços i empreses que etiqueten i promocionen el valencià als seus productes i establiments. I, «a valencianos no nos gana nadie».




Per això trobe normal el que eixia als mitjans de comunicació: «El Valencia hablará portugués» (Levante-EMV, 7 d´agost de 2013), degut a la presència a l´equip de futbol, dels jugadors Postiga, Costa i Pereira. El Consell segur que troba lògic que els futbolistes que juguen al nostre país i que cobren de tots els valencians, no tinguen un mínim de sensibilitat per parlar valencià. Clar que si redueix les partides per promocionar la nostra llengua i alguns dels consellers i el mateix president ni tan sols la parlen, quina sensibilitat han de tindre Postiga, Pereira i Costa? 




Però en la concessió d´ajudes a la promoció del valencià, el Consell n´ha concedit a entitats que no respecten ni l´Acadèmia Valenciana de la Llengua. I així, ha donat una subvenció a Lo Rat Penat, al costat d´entitats benemèrites com la Falla Plaça la Malva d´Alzira, la Fundació Bromera, la Coordinadora de Centres d´Ensenyament en Valencià de la Ribera, la Fundació Sambori, l´Associació Aplec dels Ports o la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià. Pel contrari, no han subvencionat entitats tan valencianistes com l´Agrupació Borrianenca de Cultura, l´Associació Castelló per la Llengua o el Centre Excursionista de Vila-real. 




Quants diners dedica el govern de l´Estat a l´Instituto Cervantes, per a la promoció del castellà i quants en dedica la Generalitat per promocionar el valencià? No pretenc que els diners siguen els mateixos, perquè l´Estat promociona l´espanyol a tot el món. Però proporcionalment, quina és la relació?

Per això, no m´estranya gens que Europa haja denunciat la insuficient oferta en valencià a secundària: «El tercer informe d´experts del Consell d´Europa sobre les llengües regionals, insta la Generalitat a millorar la continuïtat entre l´educació primària i secundària de l´ensenyament en valencià». I per això, «denuncia que no tots els alumnes que volen l´ensenyament en valencià, són atesos» (Levante-EMV, 26 d´octubre de 2012). 



«A valencianos no nos gana nadie»?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT