Per als cristians, els sants ens són uns models de fidelitat a Jesucrist, de docilitat a l'Esperit, i de compromís a favor dels més pobres i desvalguts de la nostra societat. Per això els pares, en posar un nom als fills busquen en el sants (i d'una manera especial en la Mare de Déu) uns protectors i uns exemples per als nous batejats. Els sants ens són tan presents en la nostra vida, que els pobles celebren la seua festa major en honor del seu patró o la seua patrona, com Sant Jordi a Banyeres, Sant Roc a Castalla, Beniarbeig o la Nucia, Sant Miquel a Benifato, Sant Llorenç a Benidoleig o Sant Xoxim a Benilloba per posar només uns exemples.
Ermita de Sant Bartomeu, Camp de Mirra
Fins i tot, hi ha pobles que s'anomenen amb el nom del seu sant patró, com és el cas de Sant Vicent del Raspeig a l'Alacantí, Sant Miquel de les Salines al Baix Segura o Sant Isidre, a la Vega Baixa del Segura.
També Finestrat, Almudaina, el Camp de Mirra i Xixona fan la seua festa major, per celebrar el seu patró, Sant Bartomeu, anomenat Natanael a l'Evangeli de Sant Joan.
Sant Bartomeu el trobem sempre en les llistes dels Apòstols als Evangelis sinòptics (Mateu, Marc i Lluc) i també als Fets dels Apòstols. Pel contrari, Natanael no apareix mai en els tres primers Evangelis, i sí que el trobem al quart Evangeli (Sant Joan) en companyia dels Apòstols. El fet que el trobem a l'Evangeli de Sant Joan amb Felip, que sempre acompanya a Bartomeu en els tres primers Evangelis, fa que s'hagen identificat els dos noms amb el mateix Apòstol.
Sembla que va predicar a Licaònia, Albània i les Índies Orientals, on va constituir algunes comunitats cristianes i morí a Armènia. Els testimonis de Sant Eusebi de Cesarea i de Sant Jeroni, ens parlen de la relació de Sant Bartomeu amb les Índies. També els Fets de Felip ens diuen que Sant Bartomeu predicà l'Evangeli a Mesopotàmia, abans d'anar-se'n a Armènia. El cos del sant, després de mort, passà per Mesopotàmia, Frígia, l'illa de Lípari (a prop de Sicília) Benevento i l'illa Tiberina (Roma) S'han conservat alguns fragments d'un anomenat Evangeli apòcrif, que porta el nom de Sant Bartomeu, i se'l representa (en imatges i pintures) de diverses maneres, però sempre amb el ganivet, pel fet que el seu martiri va consistir en arrancar-li la pell del cos.
Sant Bartomeu va ser elogiat per Jesús, quan en vore'l va dir d'ell: «Mireu un israelita digne d'aquest nom, un home que no enganya». (Jo 1 : 47) Quin millor elogi per a Sant Bartomeu, que ser un home sense engany, un home sense trampes!
Des dels inicis del cristianisme fins als nostres dies, la nostra societat, a Finestrat, el Camp de Mirra, Almudaina i Xixona, ha anat avançant gràcies als hòmens íntegres i rectes, de conducta transparent, hòmens honrats, hòmens sense engany, com Sant Bartomeu. I per això, són diverses les ermites dedicades a Sant Bartomeu, com a Xixona o el Camp de Mirra.
Que el sant patró de Finestrat, el Camp de Mirra, Almudaina i Xixona ens faça el do de la veritat i de la sinceritat i desterre del nostre món (i més en concret de la vida política) l'engany, la falsedat i la mentida.
Ermita de Sant Bartomeu, Camp de Mirra
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada