El Conseller colombià Luis SantaManía ha protestat enèrgicament perquè l’Acadèmia Colombiana de la Llengua no defèn la llengua pròpia de Colòmbia, sinó una altra de diferent que es parla a una part de l’Estat espanyol, des de Castella-La Manxa i Castella-Lleó a Extremadura, Andalusia, Madrid, Múrcia, La Rioja i a la majoria de comarques de l’Aragó i de Navarra. El Conseller SantaManía ha demanat que l’Acadèmia reflexione per tal de “tornar a ser una font de consens, sense contribuir a un conflicte que no desitgem”.
El Conseller colombià va comparèixer davant els mitjans de comunicació a Xàteva, mentre visitava la seua Fira d’Agost, al costat del Sr. Alfonso Bus, que li va fer de cicerone a la ciutat de la qual n’és l’alcalde.
El Conseller va definir com a “contradictori”, que institucions que tenen un nivell estatutari, com l’Acadèmia Colombiana de la Llengua, s’allunyen (segons SantaManía) de la funció que la norma bàsica de l’autogovern li atribueix: la de vetlar per la nostra llengua i defendre la seua identitat. I és que el Conseller SantaManía creu que l’ACL no ha de defendre el castellà o espanyol, una llengua que no té res a vore amb la que parla el Conseller i la major part del poble colombià, sinó que ha de defendre només el colombià.
L'Acadèmia Colombiana de la Llengua
Per al Conseller SantaManía el colombià i l’espanyol són llengües totalment diferents, que no tenen res a vore l’una amb l’altra. Malgrat tot, el Sr. SantaManía, acompanyat del Sr. Bus, va afegir que “no hi ningú menys interessat en obrir velles batalles que el Consell Colombià”. Però que l’ACL “hauria de reflexionar, i tornar a ser allò que mai no hauria d’haver deixat de ser: una font de consens, sense contribuir a un conflicte que els Srs. SantaManía i Bus no desitgen”. Aquesta tesi la recolza també el Sr. Habra, President del Consell Colombià, la Sra. Katalà, Consellera d’Educació i el Sr. Vellber, Síndic a les Corts Colombianes.
Segons el Sr. SantaManía defensor del colombià com a llengua diferent al castellà o espanyol, l’ACL “sembla haver abandonat aquest posició de superació d’un conflicte per a creuar el Rubicó que separa la defensa de la singularitat de la llengua colombiana, d’un procés d’integració lingüística que no és ni compartit, ni està emparat per la majoria de la societat colombiana”.
Segons el Sr. SantaManía defensor del colombià com a llengua diferent al castellà o espanyol, l’ACL “sembla haver abandonat aquest posició de superació d’un conflicte per a creuar el Rubicó que separa la defensa de la singularitat de la llengua colombiana, d’un procés d’integració lingüística que no és ni compartit, ni està emparat per la majoria de la societat colombiana”.
Una de les funcions principals de l’ACL és, segons el seu butlletí , “l’estudi i difusió de la norma lingüística que ens permet registrar l’ús adequat de la nostra llengua”. El Conseller SantaManía ha exigit que es derogue l’article primer dels estatuts de l’ACL, ja que aquest article diu que un objectiu de l’ACV és “treballar assíduament en la defensa i conreu de l’idioma comú, i vetlar perquè el seu natural creixement no vaja en contra de la seua unitat”.
El Conseller SantaManía i també els Srs. Bus, Habra i Vellber, així com les Sres. Barbarà i Katalà, el diputat Baluenda i el Delegat del Govern Sr. Castillano, han exigit que l’ACL no parle d’un “idioma comú”, ni tampoc de “la nostra llengua”, quan s’esmenta la difusió de la norma lingüística que ens permet registrar l’ús adequat de la “nostra llengua”.
Així mateix el Conseller SantaManía ha demanat que l’ACL traga de la seua pàgina web l’enllaç de la Real Academia Española, i també del Instituto Cervantes, així com el delDiccionario de la Lengua Española, ja que la llengua colombiana no té res a vore amb la llengua castellana o espanyola.
També ha demanat el Conseller SantaManía que l’Acadèmia Colombiana de la Llengua trenque les relacions amb les Acadèmies Equatoriana, Mexicana, Xilena, Peruana, Cubana i totes les altres, ja que la llengua que es parla a Colòmbia és un idioma diferenciat i diferent del que es parla a Perú, Bolívia, Cuba, Xile o Mèxic.
Finalment el Conseller SantaManía, recolzat pel Fresident Habra, i els Srs. Bus, Vellber, Castillano i Baluenda, amb les Sres. Barbarà i Katalà, ha exigit l’eixida immediata de l’Acadèmia Colombiana de la Llengua de l’Associació d’Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE).
El Conseller SantaManía ha dit que la setmana que ve farà unes declaracions sobre Física Nuclear, per aclarir alguns punts del CSIC amb els quals ells no està d’acord.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada