dissabte, 23 d’agost del 2014

Santamaria, quina creu! (LEVANTE-EMV, 22/08/2014)


Es inevitable que cada dos per tres (no tenen treball els Srs. consellers?) algun membre del Govern de la Generalitat parle ex cathedra sobre la llengua i la cultura del País Valencià. El torn ha estat ara del flamant conseller de Governació i Justícia Luis (un nom molt valencià!) Santamaría, que ha dit el que reiteradament ens diuen de tant en tant: «La AVL habría de ser de lengua valenciana, y no para promocionar otra lengua». Caram que original que és aquest conseller. Ara resulta que el Sr. Santamaría, com els Srs. Rus, Castellano, Fabra, que deu ser, no només llicenciat en filologia, sinó un eminent doctor i tot, ens repeteix la mateixa cançoneta que venim sentit des de fa...

Per la seua erudició, propose que el Sr. Santamaria vaja a un congrés de filologia i expose la seua tesi, que no és altra que el valencià i el català són dues llengües diferents, de la mateixa manera que ho són el castellà i el colombià. A més, demane per a ell el Premi Nibel de Literatura i que totes les Universitats del món el declarin Doctor Honoris Causa. És evident que la Justícia, que reiteradament ha reconegut la unitat de la llengua amb ja no sé quantes sentències a favor, ha falsejat una veritat incontestable: valencià i català són llengües diferents. 

El flamant i erudit conseller de Governació i de Justícia, i exsubdelegado del Gobierno, Luis Santamaría, ha ocupat ara l´erudició eminent de l´exconseller Castellano, nou Delegado o Virrei del Sr. Rajoy al País Valencià! 

Però el Sr. Santamaría, pròxim Premi Nobel de Literatura, i Doctor Honoris Causa per totes les Universitats del món, podria posar el valencià com a primera opció a la pàgina web de la seua conselleria, ja que tant defèn aquesta llengua, que evidentment és diferent del català. I no aparèixer a la web, com ara, el castellà en primer lloc, ja que si volem la versió valenciana (no catalana!) hem de clicar la paraula «valencià» allà a dalt de tot de la pàgina.

Diu el llibre dels Proverbis: «L´insensat escampa ximpleries» (Pr 13:16) i també: «L´insensat desfoga tot el seu despit» (Pr 29:11). Però al llibre dels Proverbis li falta un verset que s´hauria d´afegir urgentment: «La boca del el Sr. Santamaría destil·la saviesa i ciència»!

Com és possible que el Sr. Fabra haja tardat tant de temps en posar de conseller una eminència tan gran com el Sr. Luis Santamaría? Els anys que el Sr. Fabra ha privat als valencians de l´erudició i de la ciència del Sr. Santamaría (tot i que també tenim el Sr. Rus) és l´error més gran del president de la Generalitat! Però afortunadament estem salvats: el Sr. Santamaría és l´home que esperàvem, i que dignificarà i defensarà la nostra llengua a l´escola, a l´Església, a la Generalitat, a la Justícia......i també al seu nom, Sr. Luis! Enhorabona al Sr. Santamaría per unes declaracions que són una prova de la seua intel·ligència i de la seua erudició!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Centenari de la coronació de la Mare de Déu del Lledó (CASTELLÓ NOTÍCIES, 03/05/2024)

El 4 de maig de 1924, hui fa cent anys, a la una del migdia, va ser coronada la imatge de la Mare de Déu del Lledó. Com recull Josep Miquel ...

MONTSERRAT