dijous, 4 de juliol del 2013

UN MIRACLE A MONTSERRAT! (LEVANTE-EMV)




Del 22 al 24 de juny va vindre a Montserrat un grup d´una trentena de valencians, en un viatge que va organitzar l´amic Alfons Llorens. Eren matrimonis, gent jove, gent major i també les meues germanes, 
Alfons Llorens tenia interès perquè les persones que venien a Montserrat, moltes d´elles per primera vegada, no es quedaren només en una visió superficial. Ell volia que conegueren la vida monàstica, i per això em va demanar que els explicara què és Montserrat: els orígens del monestir, la muntanya, el santuari, la vida benedictina... Tenint en compte que els valencians que venien a Montserrat parlaven iber i que jo volia fer la xarrada en català (tot i que també parle iber, pel fet d´haver nascut a l´Alcúdia) el problema era si ens entendríem.

Vaig pensar que si el català i l´iber són dues llengües distintes i que no tenen res a vore entre elles (com ens han dit les grans eminències que ens governen des del Palau de la Generalitat), podríem entendre´ns? I ací és on es va produir el miracle: jo, quan vaig començar a parlar en català, els vaig preguntar si m´entenen I tots em van respondre afirmativament. Parlant jo en català, i després ells, fent-me preguntes en iber, el grup de valencians m´entenia. Jo també els entenia a ells, però això no va ser cap miracle, ja que, des de menut sempre he parlat en iber, a l´Alcúdia. 

Davant d´aquest fet, o bé el català i l´iber són la mateixa llengua, o bé es va produir un miracle. Si els grans literats, escriptors i erudits Alberto Fabra, Rafael Maluenda, Jorge Bellver, Rita Barberà i José Císcar (als qual propose per a doctors Honoris Causa) neguen la unitat lingüística entre el català i l´iber, per què ens vam entendre, sense necessitat de diccionari iber-català, ni de traduccions simultànies? 

Vaig quedar meravellat, pel fet que parlant dues llengües diferents, els valencians m´entengueren a la perfecció. I en cap moment em van fer traduir del català a l´iber, les meues paraules. Ens enteníem a la perfecció.

Per tant, si Alberto Fabra, Jorge Bellver, Rita Barberà, Rafael Maluenda (als quals propose també per al Premi Nobel de Literatura) ens han dit que allò que parlem al País Valencià i a Catalunya són dos idiomes diferents, no tinc cap més remei que acceptar i reconèixer, que a Montserrat s´ha produït un miracle. Dues llengües diferents, iber i català, que, malgrat tot, ens permeten dialogar i entendre´ns sense dificultats ni problemes.

1 comentari:

  1. Aquest article també el podeu llegir a: http://blogs.laveupv.com/josep-miquel-bausset/blog/971/un-miracle-a-montserrat

    ResponElimina

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT