diumenge, 7 de juliol del 2013

LA LLUM DE LA FE (LEVANTE-EMV)




El passat divendres, el Vaticà va donar a conèixer la primera encíclica del papa Frances (començada per Benet XVI): La llum de la fe.

Amb una introducció i quatre capítols, l'encíclica desenrotlla un text centrat en la fe. El mateix títol de l'encíclica, La llum de la fe, expressa el do portat per Jesús i donat a l'Església: la fe com a llum, una llum que cal descobrir en el nostre camí com a creients. Una fe que il·lumina tota l'existència humana.
El papa Francesc, en l'any de la fe i en el 50 aniversari del Vaticà II, ha volgut destacar el do de la fe com un encontre amb el Déu viu, que ens crida i ens revela el seu amor. És per això, que per als cristians, «la fe orienta el nostre camí». 

En el primer capítol, el papa destaca el paper d'Abraham com a pare en la fe i com a prototipus dels israelites creients. Però és en Jesús de Natzaret, on els cristians centrem la nostra fe. Per això mateix, el Crist és salvació, pel fet que «en ell, la vida s'obri a un amor que ens transforma». L'encíclica parla també de la forma eclesial de la fe, com una experiència comunitària.

En el segon capítol, centrat en la relació de la fe amb la veritat, l'amor, la ciència i la societat, el papa subratlla la importància del diàleg entre fe i raó i també el lligam entre veritat i amor: «Si l'amor necessita la veritat, la veritat també necessita l'amor». 

Per això el papa Francesc indica, com «la llum de l'amor, pròpia de la fe, pot il·luminar els interrogants del nostre temps». En aquest mateix capítol, el papa parla també de fe i recerca de Déu i de la fe i la teologia.

El tercer capítol està centrat en l'Església, «mare de la nostra fe». Ací el papa destaca la importància d'una «cadena ininterrompuda de testimonis», gràcies a la qual ha arribat a nosaltres el rostre de Jesús. És per eixos testimonis, des de Pere i Pau, a Benet, Isabel de Villena, Teresa d'Àvila, Francesc de Borja, Joan XXIII o Tarancón, que ha arribat fins a nosaltres la fe. El papa remarca que la fe naix sempre «d'un trobament que es produeix en la història i il·lumina el camí». Per al papa, la fe és sempre «una resposta a una invitació, a una paraula». 

Finalment, al quart capítol, el papa presenta la llum de la fe al servei «de la justícia, del dret, de la pau». La fe es presentada pel papa, com «una força que conforta en el sofriment» i com una eina per «respectar la natura».

L'encíclica del papa Francesc m'ha fet recordat el llibre Noves paràboles, on el capellà Pere Ynaraja presenta la fe com una llanterna que il·lumina la senda dels qui fan camí durant la nit. És cert que la fe, com la llanterna, no ens estalvia el sofriment, ni el cansament i les dificultats del camí. Però sí que ens ajuda a caminar, sobretot quan tot és fosc, ja que eixa llum ens dóna una dimensió nova, que dóna sentit a la nostra vida de creients.

Amb notes de l'Evangeli de Sant Joan, dels Pares de l'Església i d'autors moderns, el papa Francesc ens encoratja a viure la fe en ple segle XXI. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT