dilluns, 1 de juliol del 2013

UN VINCLE ESPECIAL AMB ROMA (LEVANTE-EMV, CASTELLÓ)


El passat 17 de maig, festa de Sant Pasqual, patró del bisbat de Sogorb-Castelló, el bisbe Casimiro López donava a conèixer el document de la congregació per al culte diví i la disciplina dels Sagraments, pel qual s’atorgava el títol de Basílica menor a l’església del Salvador de Borriana.

Aquest document, que va ser firmat pel papa Benet XVI el  26 de febrer, va ser entregat al bisbe Casimiro el 26 de març. D’aquesta manera, a partir de demà, la Basílica del Salvador de Borriana, s’ajunta en la lloança i l’acció de gràcies a les altres tres Basíliques del bisbat de Sogorb-Castelló: Sant Pasqual,a Vila-real, el Lledó i la catedral de Sogorb. Serà hui diumenge, quan en l’eucaristia, a les 19.00 hores de la vesprada, l’església del Salvador de Borriana celebrarà amb goig la concessió del títol de Basílica menor, per a aquest temple.

Per a una comunitat cristiana que a partir de demà, passarà a tindre un vincle especial amb l’església de Roma i amb el seu bisbe, el papa Francesc, l’església del Salvador de Borriana, com ha dit en diferents ocasions l’alcalde de la ciutat, José Ramón Calpe, és «la primera parròquia del nou regne cristià, i la primera que el rei Jaume I va ordenar construir».

Restaurada amb motiu de l’exposició La Llum de les Imatges, la parròquia presenta en aquests moments una bellesa extraordinària, amb un absis gòtic dels més bonics que he vist! La concessió del títol de Basílica a l’església del Salvador, de Borriana comporta per a tota la comunitat cristiana un aprofundiment en la vida de fe, en la formació litúrgica, en l’estudi i divulgació dels documents de la Santa Seu, així com també en la celebració dels temps litúrgics d’Advent, Nadal, Quaresma i Pasqua.

Així mateix, i per la comunió existent a partir de demà amb la Seu de Pere, prenen més relleu la celebració de les festes de la cátedra de Sant Pere,el 22 de febrer, la festa dels apòstols Pere i Pau, el 29 de juny i l’aniversari de l’elecció del successor de Pere o de l’inici del seu ministeri Petrí, actualment el 13 i el 19 de març respectivament.

La comunitat cristiana del Salvador, com a Basílica, ha de redescobrir que en l’església, com ha dit l’abat Josep M. Soler, «Jesús es troba amb els hòmens i les dones i els deixa sentir la seua Paraula, els crida a la conversió, els convida a la taula de l’eucaristia, els infon l’alegria de la seua presència i els ensenya a estimar sense límits».

Quan el passat 22 de novembre vaig concelebrar l’eucaristia a l’església del Salvador, amb el rector Pedro Cid, els preveres Antonio Losas, Pasqual Lluch i el poble de Déu, vaig poder compartir la fe d’una comunitat cristiana (enriquida amb la pregària i el testimoni del Cardenal Tarancon) que és  molt més que unes pedres venerables.

La nova Basílica del Salvador, nascuda al segle XII com a església-comunitat, ha de continuar fent present Jesús i com ell, ha de continuar perdonant, curant les ferides i portant la pau i l’alegria al cor, per construir així una comunitat de pedres vives, una llar acollidora i oberta a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT