dilluns, 28 de juliol del 2014

Sant Pere Poveda (LEVANTE-EMV, 28/07/2014)


Nascut a Linares el 3 de desembre de 1874, Pere Poveda és un sant del nostre temps. Prevere, mestre i pedagog, Poveda va ser un home que descobrí la importància de la funció social de l'educació. I també la importància de les dones en la tasca docent. La vida de Pere Poveda va ser una vida d'un creient, d'un capellà entregat i d'un mestre d'humanitat i de fe, que va viure la seua donació a Déu sense vacil·lar, fins al martiri. 

Ordenat prevere el 1897, Pere Poveda va començar una tasca humanitària i educativa en les persones que vivien al marge de la societat, a les coves de Guadix: gitanos, obrers, gent sense treball i amb un índex molt alt d'analfabetisme, i per a ells fundà l'Escola del Sagrat Cor. El 1913 va ser nomenat canonge de la catedral de Jaén. Va fer magisteri i treballà com a mestre al Seminari i a les Escoles Normals, on va conèixer Josefa Segovia, que més tard seria la seua principal col·laboradora i la primera Directora General de la Institució Teresiana. 

Nomenat canonge del Santuari de Covadonga, durant 7 anys es va dedicar a l'estudi i a la pregària. I va ser precisament a Covadonga, on el 1911 Poveda inicià la seua obra: la Institució Teresiana. En aquest any, Sant Pere Poveda fundà la primera Acadèmia, un centre educatiu residencial per a les jóvens que estudiaven magisteri. I és que convençut del paper de la dona en la societat i en l'Església, Pere Poveda va confiar en les dones el seu projecte educatiu. L'acció pastoral i educativa que Poveda havia començat a les coves de Guadix, ara el continuà i l'expandí a d'altres llocs. Així a Madrid, el 1914 fundà la primera residència universitària femenina d'Espanya. 

El 1921 l'obra de Sant Pere Poveda era reconeguda pel papa Pius XI. D'aquesta manera, aprovada per l'Església, la Institució Teresiana quedà constituïda com una associació internacional de laics de l'Església, a favor de la promoció humana i social de les persones. Així, l'obra de Sant Pere Poveda participava en la missió evangelitzadora de l'Església i hui està present en 30 països d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. 

Nomenat capellà de la casa reial el 1921, va ser també vocal de la Junta Central contra l'analfabetisme. Mestre de pregària i pedagog, va apostar, per mitjà de la formació integral de la dona, per un món més just i més solidari.

La idea de Sant Pere Poveda de fundar la Institució Teresiana va ser profètica, ja que es va avançar més de 50 anys al Vaticà II, en el reconeixement i la promoció dels laics al si de l'Església.

El seu temperament afable i dolç, va atraure molta gent a la seua obra. Però enmig de la violència irracional de la guerra, Poveda va ser detingut el 27 de juliol de 1936. l'endemà dia 28, era trobat el seu cadàver. Sant Pere Poveda va donar testimoni de Crist com a prevere. 


Pere Poveda, que va ser canonitzat per papa Joan Pau II el 4 de maig de 2003, ha estat reconegut per la Unesco com a humanista i pedagog, degut a la seua tasca a favor de l'educació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT