divendres, 18 de juliol del 2014

El bisbe valencià Josep Meseguer (Levante-EMV, 18/07/2014


Enguany s´acompleixen 125 anys del nomenament del valencià Josep Meseguer i Costa com a bisbe de Lleida.

Josep Meseguer va nàixer a Vallibona, a la comarca dels Ports, el 9 de novembre de 1843. Va estudiar a Barcelona al costat del seu parent, el bisbe Costa Borràs, i després a Tarragona, Tortosa i València, on es doctorà en Teologia i en Dret Canònic. Va ser ordenat prevere el 1867 i catedràtic als seminaris de Tortosa i Tarragona. El 1868 fou nomenat secretari de cambra del bisbe d´Oviedo, Benito Sanz i Forés, nascut a Gandia el 21 de març de 1828. A Oviedo es llicencià en Dret Civil i Canònic. El 1881, Josep Messeguer va ser nomenat canonge de la catedral de Valladolid. I el 1889, bisbe de Lleida. La seua consagració va tindre lloc a Valladolid el 19 de març de 1889, per la imposició de mans dels bisbes d´Oviedo, Zamora i Ciudad-Rodrigo.
Meseguer va fer la seua entrada a Lleida com a nou bisbe el 19 d´abril de 1890. Durant els 15 anys que va ser el pastor del bisbat lleidatà, Messeguer va tindre una gran activitat pastoral. Així, va ser decisiva la seua intervenció en les obres del canal d´Aragó i Catalunya, ja que sense la seua presència física o moral a Madrid, aquest canal no s´hauria fet.

                                           Josep Meseguer
Messeguer va ser un bisbe políticament no correcte, ja que en acomiadar els soldats que anaven a la Guerra de Cuba, els va dir algunes paraules que no van agradar als poderosos: "Si no foren els interessos econòmics?".
El bisbe Meseguer va fundar el 1893, el Museu Diocesà de Lleida, recollint objectes i comprant-los a les parròquies i ermites que es trobaven mig abandonades. I és que Josep Meseguer tenia la idea de crear el museu, per guardar l´abundant patrimoni que hi havia al bisbat, que aleshores comprenia també les parròquies de la Franja de Ponent. Així, Meseguer va recuperar retaules, imatges, objectes litúrgics i elements patrimonials, que ell intercanviava o comprava a les parròquies que visitava, i que es trobaven en molt mal estat. De fet, de no haver estat pel bisbe Meseguer, moltes obres d´art s´hagueren perdut o malvenut, i hagueren desaparegut del bisbat.

Meseguer va ser senador durant la legislatura 1899-1900, per l´Arquebisbat de Tarragona, i del 1905 al 1907, senador per dret propi.

La seua obra més notòria va ser la construcció del Seminari de Lleida. En el seu Dietari personal, el bisbe Meseguer anava anotant amb detall les visites pastorals que li serviren per conèixer l´estat en què es trobava el patrimoni artístic de les parròquies de la seua diòcesi. Com ha dit el professor Ximo Company, el bisbe Meseguer és "l´artífex d´una col·lecció única sobre la història del bisbat".

Després de 15 anys a Lleida, el 27 de març de 1905 Josep Meseguer va ser nomenat bisbe de Granada, on va morir el 9 de desembre de 1920.

Josep Miralles, en aquell moment bisbe de Lleida, demanava als diocesans, que pregaren pel bisbe Meseguer, "aquell excels baró, poderós en obres i en paraules, que va morir beneint a tothom".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT