dilluns, 21 de juliol del 2014

Santa Magdalena (LEVANTE-EMV, 22/07/2014)


A Maria Magdalena se l'ha anomenada missatgera de la Resurrecció i apòstola dels Apòstols. Seguidora del rabí de Natzaret i present al peu de la creu, va ser la primera a qui Jesús Ressuscitat es va aparèixer i per això va ser enviada a anunciar als deixebles la Resurrecció del Senyor.

Maria apareix diverses vegades als Evangelis, seguint a Jesús pels camins de Galilea: «l'acompanyaven els Dotze i algunes dones que havien estat curades: Maria l'anomenada Magdalena, Joana, Susanna» (Lc 8:1-13). Com ressaltava Joan Gomis «moltes vegades i durant segles, ha estat escamotejada la presència d'aquestes dones que acompanyaven a Jesús. Com si només l'acompanyaren hòmens». 

En tots els relats evangèlics, també en l'Evangeli de Sant Mateu i Sant Marc, Maria Magdalena és sempre la que encapçala la llista de les dones, tant en els anys que van seguir al Mestre, com també al peu de la creu. I en anar al sepulcre el diumenge de Pasqua, la primera va ser també Maria Magdalena. Originària de Magdala, va transformar la vida de Maria i per això el va seguir sense abandonarlo mai, a diferència del que feren la majoria dels Apòstols. El diumenge de Pasqua, quan encara era fosc, Maria va arribar al sepulcre i el trobà sense el cos del Senyor. I va ser quan Jesús se li aparegué i l'anomenà pel seu nom, quan ella el va reconèixer. Per això el Senyor li encomanà la missió d'anunciar als deixebles la seua resurrecció: «Ves a trobar als meus germans i digues-los: Me'n puge al meu Pare i al vostre Pare, al meu Déu i al vostre Déu» (Jo 20:17). 

Pel fet de ser una dona, la tradició va subratllar més les aparicions de Jesús als Apòstols que a Maria, ja que el testimoni de les dones no tenia credibilitat en aquell temps. L'escriptor pagà Cels, es burlava dels cristians perquè deia que la seua fe es basava en el testimoni d'unes «dones histèriques»!! Però Sant Agustí i Sant Joan Crisòstom, destacaren en Maria Magdalena el seguiment de Jesús i el testimoni de la Resurrecció del Senyor. La veneració d'aquesta santa la trobem ja a les pintures cristianes que la representen al costat del sepulcre. També la litúrgia pasqual, en la preciosa seqüència Victimae paschali laudes, posa en boca de Maria Magdalena la seua experiència amb el Ressuscitat.

En algunes novel·les s'ha fantasiejat sobre la Magdalena i el seu suposat paper de receptora d'una revelació enigmàtica, que no té res a vore amb l'autèntica missió evangelitzadora de la Magdalena. La Magdalena és patrona de Santa Magdalena de Polpís, a la Plana Baixa i trobem ermites dedicades a ella a Sagunt i a la Platja de Piles. També és patrona de Sollana, que venera a l'altar major una imatge de la santa, obra de 1943 de l'escultor Joan Fuster, pare de l'assagista de Sueca del mateix nom. 
Que santa Maria Magdalena ens encoratge als cristians a ser missatgers del Crist Ressuscitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT