diumenge, 13 de juliol del 2014

Treballar en diumenge suposa una autèntica llibertat? (Diari de Girona, 13/07/2014)


Des de fa temps, són diverses les grans superfícies que han aconseguit l'autorització per poder obrir els diumenges. Al debat entre obrir o no els diumenges, també s'hi ha afegit el papa Francesc en la visita que el passat dia 5 va fer a Campobasso-Boiano. En aquesta trobada amb el món del treball, el papa Francesc feia una reflexió sobre el treball en diumenge i el descans dominical. El Papa es preguntava si treballar en diumenge és una autèntica llibertat. I afegia encara que, en la vida de cada persona, s'ha saber conciliar el temps de treball i el temps de la família. Per això es preguntava què és el que nosaltres prioritzem. 


El Papa es lamentava del treball en diumenge, que dificulta les relacions familiars i per tant, si sabem encara "perdre" temps amb els fills i amb la parella. O si el diumenge el dediquem també a treballar, en una carrera esgotadora d'eficàcia, eficiència i rendiment.

Com va dir el Papa en aquesta trobada, "el diumenge sense treball (a excepció dels serveis necessaris) vol afirmar que la prioritat no és l'economia, sinó la humanitat, allò gratuït, les relacions no comercials sinó familiars, amicals". I per això deia el Papa: "Ja és hora de preguntar-se si el fet de treballar en diumenge suposa una autèntica llibertat".

Davant les tensions del nostre món, cal determinar què prioritzem en la nostra vida, si la dimensió econòmica o la festiva i familiar. Obrir una multinacional en diu?menge, a més de la discriminació que suposa per al petit comerç, vol dir prioritzar el treball per damunt del descans i del lleure. Prioritzar l'economia per damunt de la persona. Per això el Papa es preguntava si amb l'obertura de les botigues els diumenges, estem deixant en un segon pla la dimensió de descans i les relacions familiars, i per tant, si "estem perdent aquesta capacitat, aquesta saviesa de jugar amb els nostres fills". 

Com ha dit el Papa, obrir o no obrir els diumenges no és una cosa secundària o anecdòtica. Apostar per una d'aquestes possibilitats és aquell "punt important que ens permet discernir la qualitat humana del sistema econòmic en què ens trobem". A més, el fet del treball en diumenge, com ha dit el Papa, "no interessa només als creients sinó que interessa a tothom, com a elecció ètica", com a manera d'afrontar la vida i les relacions interpersonals. 

Enmig d'una societat tan hostil i amb tanta duresa, si volem humanitzar més la vida de les persones, hem de saber trobar un equilibri entre el temps de treball i el temps de família. El que no pot ser és que el treball en diumenge anul·li o es mengi la dimensió festiva de la trobada familiar. 

I és que, com ha dit el Papa, "el diumenge sense treball, vol dir apostar perquè la prioritat no sigui l'economia sinó la humanitat".

1 comentari:

  1. Aquest article fou publicat per INFORMACION.ES el dia 16/07/2014: http://www.diarioinformacion.com/opinion/2014/07/16/treballar-diumenge-suposa-autentica-llibertat/1525270.html

    ResponElimina

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT