divendres, 4 de juliol del 2014

Una Església amb lloc per a tothom (DIARI DE GIRONA, 04/07/2014)


El passat dia 26 al Vaticà es donava a conèixer el document Instrumentum laboris, que els Pares sinodals estudiaran en la propera Assemblea General Extraordinària de 2014. Va ser el papa Francesc qui, el 8 d'octubre de l'any passat, va convocar la Tercera Assemblea General Extraordinària del Sínode de Bisbes, sobre el tema: Els desafiaments pastorals de la Família en el context de l'evangelització. 


El text que ara hem conegut, Instrumentum laboris, neix de les respostes al qüestionari del Document Preparatori, que vam conèixer l'octubre de l'any passat i que estava estructurat en 8 grups de preguntes relatives a la família i al matrimoni. Aquesta enquesta, nombrosa i detallada, ha estat estudiada pel Sínode de les Esglésies Orientals Catòliques, Conferències Episcopals, Dicasteris de la Cúria, i també per la Unió de Superiors Generals, diòcesis, parròquies, moviments, institucions acadèmiques, grups i associacions d'Església.



El document ara conegut té una premissa i 3 parts, amb 9 capítols. És en la segona part quan l'Instrumentum laboris presenta els desafiaments als quals avui l'Església s'ha d'enfrontar: el fenomen de la immigració i la família, el consumisme, les unions de fet, el cas de separats i divorciats tornats a casar, les mares solteres, altres formes de sexualitat fora del matrimoni, crisi hedonista, unions del mateix sexe, matrimonis de no batejats....

És important destacar que amb aquesta enquesta ha passat un fet gairebé inèdit: Francesc ha convocat l'Església a exercir el sensus fidelium, és a dir, el sentit de la fe dels fidels, per tal de conèixer de primera mà els reptes i les dificultats de les famílies. I és que en l'actualitat hi ha una gran distància entre allò que els cristians creuen que ha de ser la moral sexual catòlica i allò que ensenya l'Església. Així, per exemple, hi ha una forta desconnexió entre el que diu l'encíclica Humanae vitae, de 1968, i la sexualitat que viuen molts cristians.

En la presentació d'aquesta síntesi de l'enquesta sobre la família, amb la qual es vol fer una radiografia de la situació actual de les famílies, ja s'han deixat sentir algunes opinions sobre la importància de l'acompanyament guaridor de l'Església a les famílies que sofreixen ferides. I també, l'interès de fer veure a la nostra societat la maternitat de l'Església. D'una Església no autoreferencial, sinó d'una Església que ha de sortir d'ella mateixa. Per això caldrà una pastoral familiar més oberta, d'encoratjament i de guarició, ja que com va dir el cardenal Baldisseri, "urgeix de permetre a les persones ferides, guarir-se i trobar la misericòrdia que Déu concedeix a tothom". També el bisbe Bruno Forte afirmava en aquesta presentació el paper d'una Església "que està sempre destinada a ser la casa oberta del Pare, on hi ha lloc per a tothom". 

Ara serà l'Assemblea General Extraordinària d'aquest any on els Pares sinodals avaluaran i aprofundiran les dades, els testimonis i les suggerències de les Esglésies particulars, de cara a "respondre als nous desafiaments de la família". Tant de bo els Pares sinodals sàpiguen actuar com una Església que és Mare, que escolti abans de parlar, que aculli sense condemnar, que guareixi sense jutjar. Una Església que s'allunyi del rigorisme i de la intransigència. Una Església que sàpiga transmetre el missatge de l'amor de Jesús.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT