divendres, 11 d’octubre del 2013

Sant Tomàs de Villanueva (LEVANTE-EMV, 10/10/2013)

Membre de l’Orde de Sant Agustí i arquebisbe de València, Sant Tomàs de Villanueva va nàixer a Fuenllana (Ciudad Real) a finals de 1486, tot i que passà els primers anys de la seua vida a Villanueva de los Infantes, d’ací el nom de Tomàs de Villanueva.

                  Sepulcre de Sant Tomàs de Villanueva, a la catedral de València

Als 15 anys anà a estudiar a la Universitat d’Alcalà, on es va graduar de Mestre. Aquell mateix any començà els estudis de Teologia, també a Alcalà, on obtingué el doctorat i on exercí com a catedràtic d’Arts.

El 1516 entrà al convent de Sant Agustí de Salamanca, on inicià el noviciat. Va fer la professió religiosa el 25 de novembre de 1517 i va ser ordenat capellà, un any després. Al llarg de la seua vida, Sant Tomàs de Villanueva ocupà diversos càrrecs de responsabilitat en l’Orde de Sant Agustí:  professor de Teologia a Salamanca i prior del convent, Vicari General, Provincial i Visitador de la Província de Castella, Primer Provincial de la Província d’Andalusia, Prior de Bugos i de Valladolid.

El 26 de juny de 1544, l’emperador Carles V va nomenar Tomàs nou arquebisbe de València, una diòcesi que portava 111 anys sense bisbe. Sant Tomàs entrà a la diòcesi valenciana l’1 de gener de 1545. El fet que hi hagueren bisbat sense bisbe durant molt de temps, era corrent, una situació que no li agradava a Sant Tomàs. Per això, en un dels seus sermons, i referint-se a l’absència dels bisbes a les diòcesis, deia: “Que el pastor estiga en Xipre i les ovelles en Lusitània, és intolerable”.

Sant Tomàs va promoure la renovació espiritual i moral de l’arquebisbat de València i el 1550 fundà el Col·legi Seminari de la Presentació, “per estudiants pobres”, per tal de  formar-los per a ser ordenats capellans. També evangelitzà els moriscos conversos.

Sant Tomàs de Villanueva es va distingir per la seua predicació i pel seu ensenyament. Però sobretot per la seua sol·licitud pels pobres, deixant al seu pas sobre la terra una estela de bondat. De rostre ascètic, les seues paraules eixien d’un home que predicava allò que creia i creia allò que predicava. Per això va edificar els seus germans amb la seua paraula i el seu exemple. Tomàs, que va viure austerament, denuncià els abusos dels poderosos i va estar al costat dels més dèbils. Sa casa sempre estava oberta als pobres, que com deia ell, eren “els propietaris” de les rendes de l’arquebisbat, de les quals, Tomàs volia ser només el tresorer. Sol·lícit pels més desvalguts, visitava els presos i els malalts, ja que com a “ pastor de l’Església em dec als meus súbdits”.

Morí a València, el 8 de setembre de 1555 enmig de la màxima pobresa, ja que repartí  als pobres tots els seus béns, fins i tot el llit on anava a morir. El seu sepulcre es troba a la catedral de València i la seua festa és hui, 10 d’octubre.

Amb més de 400 sermons, publicats després de la seua mort, va ser canonitzat el 1658 pel papa Alexandre VIIè.

Sant Tomàs, que és patró de Benicàssim, té dedicades a la nostra terra diverses ermites, com a Puebla del Arenoso o L’Orxeta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT