divendres, 11 d’octubre del 2013

El papa Joan XXIII (LEVANTE-EMV, 11/10/2013)

Des del 2000, any que va ser beatificat el papa Joan XXIII, l’Església celebra la seua festa cada 11 d’octubre, en l’aniversari de l’inici del Concili. Enguany serà l’últim any que celebrarem la festa del beat Joan XXIII, perquè el pròxim 27 d’abril, el papa bo serà (finalment!) canonitzat. Tot i que el poble cristià de seguida el va aclamar com a sant, serà des de l’any que ve, que el papa Roncalli entrarà a formar part, oficialment, del santoral.

                                                       El papa Joan XXIII

Nascut a Sotto il Monte el 1881, Roncalli va ser alhora, un capellà senzill i culte i un papa, més pastor que Summe Pontífex o Cap d’Estat. El seu somriure i la seua bondat captivaren els catòlics, els cristians d’altres confessions i fins i tot els no creients.

Joan XXIII ha estat un dels papes de més relleu del segle XX, malgrat els pocs anys que va estar a la Seu de Pere. I alhora, va ser també un dels papes més estimat, degut al seu caràcter afable i a la seua senzillesa i proximitat. La visita a hospitals, presons i parròquies, feien present la seua bondat de pare.

Joan XXIII va obrir l’Església als nous temps i amb l’aggiornamento que va suposar el Vaticà II i l’encíclica Pacem in terris, el papa oferí una nova visió de l’Església, llar oberta a tothom. Aquesta encíclica va ser rebuda amb entusiasme per tots els qui anhelaven la pau i la defensa dels Drets Humans, sobretot a l’Estat espanyol, ja que era un text valent, que denunciava el discurs oficial del franquisme.

Com va dir el papa Pau VI, “L’herència del papa Joan, l’esperit que ell va infondre al nostre temps no pot quedar tancat al sepulcre; la mort no podia apagar-lo. ¿Podríem abandonar aquest camí que magistralment ha traçat Joan XXIII de cara al futur?”. I el papa Montini afegia: “No, això no és possible”.

I és que com ha dit el papa Francesc, “Joan XXIII i Pau VI van ser dels, “anem avant”, atents a l’Esperit”. Uns papes no per frenar l’Església, ni per “hivernar-la”, ni tampoc per controlar-la, sinó per obrir-la, sense pors, als nous temps!

Roncalli va ser el papa de la comprensió i del diàleg, el papa del somriure, de la bondat i de la llibertat religiosa, un tema tabú a l’Estat espanyol!! I també el papa de la pau, ja que va ser ell el qui va ajudar a solucionar la crisi dels míssils i la Guerra Freda entre Kennedy y Khruixov, l’octubre de 1962. Va ser Khruixov qui, al final d’aquesta crisi va afirmar: “La crida del papa va ser un autèntic raig de llum”. I és que gràcies a Roncalli, s’evità una més que probable III Guerra Mundial.  

Com ha dit el P. Josep Mª Soler, abat de Montserrat, “Joan XXIII ha deixat un gran record en l’Església, perquè amb la seua manera de fer, manifestava la bondat de Déu”. Joan XXIII era el papa que amb un somriure ens feia present el Déu de la misericòrdia i del consol. 


Joan XXIII, que es definia com un papa “aprenent”, va comprendre que al segle XX,  el llenguatge i les maneres de fer de segles anteriors ja no servien i per això es posà al davant de l’aggiornamenot, de la renovació de l’Església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT