divendres, 25 d’octubre del 2013

El bisbe Raúl Vera (LEVANTE-EMV, 25/10/2013)

El dia 11, el Comitè Norueg del Premi Nobel concedia, ben merescudament aquest guardó a l´Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques, "pels seus esforços per eliminar les armes químiques".
Un dels noms que sonaven també per al Nobel de la Pau, era el del bisbe mexicà, Raúl Vera, un incansable lluitador pels Drets Humans a l´Amèrica Llatina.


                                                         Raúl Vera, lluitador dels Drets Humans
Nascut el 21 de juny de 1945 a Acámbaro, Raúl Vera és un frare dominic i bisbe de la diòcesi mexicana de Saltillo. Vera és llicenciat en Teologia per la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs d´Aquino, de Roma, i va ser ordenat prevere pel papa Pau VI el 1975. El 1987 va ser nomenat bisbe auxiliar de Ciudad Altamirano, el 1995, bisbe coadjutor de San Cristóbal de Las Casas i el 1999, bisbe de Saltillo.
Compromès en la defensa dels Drets Humans i ànima de totes les causes justes, el bisbe Raúl Vera ha lluitat a favor de les millores laborals dels miners i dels immigrants i també de la situació dels presos polítics, així com en el procés de pau del moviment Zapatista. El bisbe Vera va recolzar els homosexuals, davant la polèmica per la legalització dels matrimonis del mateix sexe. El bisbe Raúl considera necessari la tolerància i el respecte pels homosexuals, per tal d´ajudar-los a recuperar la seua dignitat, atacada, en molts casos per la pròpia família i per la societat. El bisbe Raúl també ha defensat el paper de la dona i la necessitat d´incorporar-la a les tasques eclesials. El 2009 va formar part de la campanya nacional i internacional, "Llibertat i Justícia".
Per al bisbe Raúl Vera, l´Església ha d´estar enmig dels pobres i dels perseguits, en sintonia amb les classes més desafavorides de la societat. Per això, el bisbe Raúl ha defensat sempre el treball dels bisbes llatinoamericans i la reflexió que, des de la pobresa, han fet aquests bisbes del Concili: "L´Evangeli és alliberador i per això, la Teologia llatinoamericana treballa amb els pobres, per tal de fer-los subjectes de la pròpia història". D´ací que els bisbes llatinoamericans completaren el Concili Vaticà II des del punt de vista dels pobres, malgrat la sospita d´alguns sectors eclesials conservadors. Per al bisbe Vera, "la Teologia de l´Alliberament no va ser coneguda a Europa, i per això va ser interpretada i castigada per una cúpula eclesiàstica massa europea".
Home d´una gran senzillesa, el bisbe Raúl tracta aquells que acaba de conèixer, com si foren amics de tota la vida. Pastor entre els exclosos, i defensor del dret i la justícia, el bisbe porta al braç esquerre un braçalet d´acer amb les seues dades personals, "perquè el dia que em disparen, puguen reconèixer-me".
El bisbe Raúl Vera és un exemple per la seua extraordinària tasca social a favor dels més desvalguts i per la seua lluita pels drets dels obrers sense treball, dels immigrants extorsionats, dels familiars de desapareguts pel narcotràfic o pels indígenes perseguits.

1 comentari:

  1. Aquest article ha estat publicat avui a La Veu del País Valencià (http://opinions.laveupv.com/josep-miquel-bausset/blog/3222/el-bisbe-raul-vera)

    ResponElimina

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT