dilluns, 7 d’octubre del 2013

Cristians perseguits (LEVANTE-EMV, 08/10/2013)



El P. Bonaventura Ubach, monjo de Montserrat que va viure 30 anys a l’Orient Bíblic, escrivia al seu “Dietari d’un viatge per les regions d’Iraq”, a propòsit l’ambient dels pobles que visitava: “Hi ha 1700 musulmans amb la seua mesquita i uns 400 sirians catòlics. Si per la vesprada algú s’aventura a eixir, és per donar una volta a les seues vinyes i horts o per anar a una font que hi ha als afores. Cap baralla. Cap altercat. Tots viuen  en pau i harmonia ”.

Desgraciadament, això ja no passa als països de majoria musulmana amb una presència minoritària de cristians. Constantment, els mitjans de comunicació ens informen d’atacs als llocs de culte o a les cases dels cristians. A Egipte, Mali, Síria, Nigèria o Iraq, els creients de diverses confessions cristianes estan en el punt de mira del fonamentalisme islàmic. Ja són centenars de cristians els que han estat assassinats i en són moltes més els que s’han vist obligats a fugir del propi país. A Israel, són molts els àrabs cristians que han deixat la seua terra forçosament, desapareixent així el cristianisme en països de llarga tradició cristiana.

I malgrat que la Declaració Universal dels Drets Humans defensa el dret a la llibertat (art 1) a la vida (3) i a la llibertat de pensament, de  consciència i de religió, així com a manifestar públicament aquests drets (18) desgraciadament, al segle XXI aquests drets són conculcats. Les minories cristianes dels països de majoria musulmana, avui es veuen perseguides o expulsades. I hi ha por, una por més que justificada, per les amenaces a que estan sotmesos els cristians.

En un informe de la revista Der Spiegel, s’afirma que els cristians són hui en dia el grup religiós més perseguit, des de Corea del Nord a Iran i des d’Aràbia Saudita, Afganistan o Somàlia. Només a Iraq, en pocs anys s’ha passat de 4 milions de cristians, a menys de 400.000!!

Fa uns anys la persecució va ser a l’Amèrica Llatina, on l’arquebisbe Òscar Romero va ser assassinat pels paramilitars d’El Salvador. I també Ignacio Ellacuria i altres jesuïtes de la Universitat Centroamericana van sofrir el martiri o el capellà valencià Antoni Llidó, mort per la dictadura de Pinochet, pel seu compromís cristià amb les classes més pobres. Avui són els cristians de l’Orient mitjà.

I amb aquestes massacres, quina és la resposta del món occidental? Només el silenci? Som molts els qui ens sorprenem d’un món “civilitzat” que calla  davant d’aquestes assassinats. On són les manifestacions  de protesta? Com s’ha dit, l’horror d’aquestes matances clama contra el silenci d’aquells que no fan res per evitar la mort dels innocents!


I amb tot, “el món no ha estat creat per a ser un cementeri”, com deia el papa Joan XXIII, sinó per a viure en la fraternitat, en la justícia, en la llibertat, en el respecte dels uns als altres! Perquè com ha dit el papa Francesc, “la violència mai no porta la pau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT