dimecres, 24 de juny del 2015

24 de juny: Sant Joan Baptista (LEVANTE-EMV, 24/06/2015(


 Va ser Jesús mateix, qui va fer l´elogi més gran sobre Sant Joan Baptista i que recull l´Evangeli de Sant Mateu: "Entre els nascuts de dona, no n´hi ha hagut cap de més gran que Joan Baptista" (Mt 11:11)
De família sacerdotal, fill de Zacaries i d´Elisabet, i cosí de Jesús, va ser "profeta de l´Altíssim", pel fet que va anar "al davant del Senyor a preparar els seus camins" (Lc 1: 76). Així ho canten aquests Goigs antics: "Vostre pare Zacarias/ pregant està ab devoció/ quan del cel rep la visió/ que vos alegrareu sos dies./ Donada la seua edat/ duptà de tal profecia".
Zacaries, el pare de Joan, no acabà de creure l´anunci que li va fer l´àngel que seria pare: "Mut per càstich ne quedà/ per no haver cregut l´oracle,/ y admira lo gran miracle/ quan la Verge vos visità./ Devant lo Verb encarnat/ vos saltareu d´alegria".
El centre de la vida de Joan va ser la seua predicació a la vora del riu Jordà. Amb un "vestit de pèl de camell, i la cintura coberta amb una pell" (Mt 3:4), el Baptista, predicava al desert de la Judea un missatge de conversió, i així esdevenia una "veu d´un que crida en el desert: Prepareu la ruta del Senyor, aplaneu-li els camins" (Mt 3:3)
Joan es manifestava com un enviat de Déu, per reconstruir un poble sant, davant la imminència de la vinguda del Messies: "La flor de la joventut/ en plé desert vos passareu,/ y ab herbes alimentareu/ vostre cos, font de virtut./ Lo poble creia en veritat,/ que vos erau lo Messias".
Joan, l´últim profeta de l´Antic Testament, va ser un home que cridà el poble d´Israel a viure la justícia i la coherència entre la vida i la fe, la necessitat de conversió i la crida a viure radicalment el camí de Déu, manifestat en l´Aliança. Per això, el Baptista predicava allò que de més net i valuós hi havia en la tradició d´Israel: l´honestedat, la coherència, la justícia i la solidaritat: "Qui tinga dos vestits que en done un al qui no en té i qui tinga per menjar, que també ho compartisca. No exigiu més del que està establert. No feu servir la violència ni presenteu falses denúncies per traure diners de ningú". (Lc 3:7-17)
Per la seua radicalitat i la seu fidelitat a Déu, Joan va ser primer empresonat i després assassinat, amb una mort tràgica. Va ser Herodes qui el féu decapitar, degut a que el Baptista denunciava el matrimoni il·legítim del rei amb Herodies, la dona del seu germà (Mc 6:14-29): "Vostra testa es presentada/ en plé ball devant la druda,/ vostra llengua encara que muda,/ sembla acusar la malvada./ Ab lo martiri heu lograt/ fer als àngels companyia".
La mort del Baptista, de qui Jesús digué que era "més que un profeta" (Lc 7:26) va posar fi a una història d´un home, d´un profeta, ple honestedat i de fidelitat, de valentia i de coratge!
Elegit des del si de la mare (com tots els profetes) Joan ens dóna hui una sèrie de lliçons: la passió per la justícia (en un món ple d´injustícies i de falsedats) el rebuig de la violència, la denúncia valenta de la corrupció i de la mentida, la claredat del seu missatge, l´anunci del Regne i sobretot l´honestedat de la seua vida.
Si de tots els sants celebrem la festa el dia de la seua mort, de Sant Joan (com també de la Mare de Déu) celebrem també el dia del seu naixement: el 24 de juny, sis mesos abans del naixement de Jesús.
Pel que fa a la representació iconogràfica del Precursor del Senyor, Joan assenyala amb el dit, l´Anyell que lleva els pecats del món (Jo 1:29), tot i que en algunes pintures o escultures, desgraciadament, el dit de Joan no assenyala el Messies, amb la qual cosa, perd el seu significat teològic.
El 24 de juny és una festa universalment celebrada des del segle IV i aviat van començar a aparèixer per Palestina, esglésies que recordaven els llocs de l´activitat del Baptista, a qui li han estat dedicades esglésies a Alzira, Vila-real, Beniarjó, Alcalà de Xivert o Xiva. També són diverses les ermites dedicades al Precursor del Senyor, com a Calp, L´Alguenya, Atzeneta del Maestrat, Moraira, Beneixama o Callosa d´En Sarrià, així com el monestir de Sant Joan de Penyagolosa. Igualment de nord a sud del País Valencià, són nombroses les fogueres en honor de Sant Joan, però sobretot són més remarcables les d´Alacant.
Que la protecció del Baptista, patró de Set Aigües, Catral, Sant Joan de Moró, Vallés, Alcanalí, Benicolet i Sant Joanet, ens encoratge a ser missatgers del Regne. I que la passió de Sant Joan per l´honestedat, la rectitud i la veritat, faça dels nostres polítics, dones i hòmens honrats i honestos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT