diumenge, 28 de setembre del 2014

El bisbe Joan Piris amb els desnonats (VILAWEB/ONTINYENT, 28/09/2014)

Quan el 7 de desembre de 2012, el bisbe valencià Joan Piris (nascut a Cullera) es va reunir amb l’Assemblea de la Plataforma de Persones afectades per la hipoteca de Lleida (PAH) va conèixer de primera mà la situació i el sofriment de tantes famílies que viuen a la intempèrie.

Aquesta trobada del bisbe Piris amb la PAH, el portà a prendre una decisió plenament evangèlica. I és que el bisbe de Lleida quedà escandalitzat per la situació injusta de les famílies desnonades, sense entendre com es possible que el Govern de l’Estat rescate els bancs i no les persones. Per això va prendre la decisió de cedir una part de l’antic Seminari de Lleida, per tal de reconvertir-lo en habitatges socials per a famílies desnonades o en risc d’exclusió. El bisbe Joan afirmava que aquesta mesura “no té més pretensions que les que té. No soluciona gran cosa, però pot ser un signe públic que pot fer canviar una forma de viure, de pensar, de treballar, de donar-se suport els uns als altres i de fer front a les situacions problemàtiques que van apareixent a la nostra vida”.  

La part del Seminari de Lleida, actualment ja en obres, i cedit per acollir les persones que no tenen casa, crearà 19 habitatges que tindran entre 50 i 70 metres quadrats, amb 2 o 3 dormitoris, i que entraran en funcionament a finals d’aquest 2014.

Com ha dit Carles Sanmartí, Delegat de Pastoral Caritativa i Social del bisbat de Lleida, “la finalitat és que aquestes famílies que ho han perdut tot, puguen refer-se. Primer tindre una llar, i paral·lelament, l’assessorament d’un equip de tècnics que els ajudaran a vincular-se amb la societat”.

Amb aquest gest solidari del bisbe Joan, l’Església de Lleida  es posa al costat dels qui estan passant-ho malament, per fer-los costat i ajudar-los a eixir del sofriment on viuen. El bisbe Joan, seguint l’exemple de Jesús, que va vindre a humanitzar la vida dels qui més patien, presenta l’autèntica imatge d’una Església servidora, sempre atenta als goigs i a les esperances, al dolor i a les joies del nostre món.  

Com ha dit el teòleg basc Joseba Andoni Pagola, “Si vivim d’esquena als qui ho passen malament, perdem la nostra identitat cristiana; no som fidels a Jesús”. Per això cal “deixar-nos afectar més pel patiment d’aquells que no saben el que és viure amb pa i dignitat. Després, comprometre’ns en xicotetes iniciatives, concretes, locals, que ens ensenyen a compartir i ens identifiquen més amb l’estil de Jesús”. Com ha fet el bisbe Joan i com fan tants i tants cristians, que des de Càritas (i cal recordar que la paraula Caritat vol dir amor) obrint camins nous d’esperança per a la gent que sofreix.      
   
És d’aquesta manera, més amb obres que amb paraules, i sempre al costat dels qui pateixen (no dels poderosos d’aquest món) que els cristians farem més creïble l’Església. Així i només així, anunciarem Jesús, que va vindre a “portar la Bona Nova als desvalguts, a curar els cors adolorits, a vestir d’alegria els qui porten dol” (Is 61:1ss).

I és que la gent (que no s’entreté en llegir encícliques ni pastorals) sí que entén el llenguatge de la fraternitat, de la solidaritat, de la proximitat, de la justícia i de la compassió, és a dir, de fer nostra la passió de l’altre, del com-patir amb els altres.


Amb aquest gest, el bisbe valencià Joan Piris ha mostrat a la gent com l’Església està al costat dels pobres, dels qui sofreixen, dels qui no compten per a ningú. Com va fer Jesús. Com fan els capellans, les religioses i els laics que segueixen el manament del Senyor d’estimar-nos els uns als altres!    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT