dimarts, 9 de setembre del 2014

Sant Pere Claver (LEVANTE-EMV, 09/09/2014)


Hui dia 9 de setembre, l'Església celebra la festa de Sant Pere Claver, missioner a Cartagena d'Índies i pioner en la defensa dels Drets Humans. Claver va ser un jesuïta que ajudà i defensà els esclaus negres que arribaven a Amèrica en naus, des de l'Àfrica.

Nascut a Verdú el 25 de juny de 1580, Pere, fill de Pere Claver i d'Anna Corberó. Als 13 anys va quedar orfe de mare i poc temps després també va morir el seu germà Jaume. Pere va estudiar Gramàtica a la Universitat de Barcelona, i després, mentre estudiava Filosofia, decidí entrar a la Companyia de Jesús. Pere Claver, que començà el noviciat el 7 d'agost de 1602, amplià els estudis d'Humanitats a Girona i a Palma de Mallorca.

El 23 de gener de 1610, Pere rebia la carta del Provincial dels Jesuïtes, en la qual se li concedia poder anar a Amèrica com a missioner, tal i com ell desitjava. De Barcelona, passant per Tarragona i València, Pere arribà a Sevilla, on el 15 d'abril de 1610 s'embarcà amb destinació al Nou Món, concretament a Nova Granada. 


En arribar a Cartagena d'Índies, Pere i els seus companys es dirigiren a Santa Fe. Ordenat prevere el 19 de març de 1616, Pere va ser enviat a ajudar el P. Sandoval, que vivia amb els negres esclaus. El 3 d'abril de 1622 Pere Claver es consagrava a Déu amb els vots solemnes, que firmà com a «Esclau dels negres», ja que aquest era el seu desig com a jesuïta i missioner a Colòmbia.

Quan arribaven les naus des d'Àfrica, carregades d'esclaus negres, Pere anava a portar-los menjar i a defensar-los del tracte abusiu dels blancs. Cal dir que entre els segles XVI i XIX, van arribar a Amèrica entre 12 i 14 milions d'esclaus negres en el mercat de compra-venda. 

Pere també cuidava els malalts. Quan li van impedir pujar a les naus, Pere Claver anava als magatzems on els negres vivien d'una forma infrahumana. Tenia una atenció especial pels malalts i pels indigents. Per això acudia als hospitals per atendre'ls i també a les presons, on visitava els presos. I així ho canten aquests Goigs antics dedicats al fill més il·lustre de Verdú: «Vostre mans tot mal curaven,/ el futur, vostre ull preveu,/ dels sepulcre'ls morts eixien/ al sentir la vostra veu;/ fins lo vostre vell manteu/ maravelles ha obrat» 

Herald de la caritat, Pere Claver, que va viure d'una manera molt austera, amb una pregària intensa i amb una gran frugalitat en el menjar, a més d'assistir materialment els esclaus, també els ensenyava el catecisme. 

El 1651 es veié afectat per la pesta que es va estendre a Cartagena i durant 3 anys va haver d'estar a la infermeria del col·legi dels jesuïtes. El 6 de setembre de 1654, s'estengué per Cartagena la veu: «El sant es mor». Claver va morir la nit del 7 al 8 següent i fou canonitzat pel papa Lleó XIII el 1888: «Puix lo cel vos ha enviat/ com un altre nou Xavier:/ Gloriós Pere Claver,/ daunos vostra caritat». 

Que Sant Claver, que va ser un home senzill i ple d'amor, fins a fer-se, durant vora 40 anys, esclau dels esclaus, ens ajude a lluitar pels Drets Humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT