diumenge, 14 de setembre del 2014

El 9N i el TC (VILAWEB/ONTINYENT, 14/09/2014)

Una dels arguments que presenten els qui estan en contra de la Consulta que Catalunya celebrarà el 9 de novembre, és el dictamen del Tribunal Constitucional, ja que si aquesta institució emet un resolució desfavorable, la Consulta (segons els qui s’oposen al dret a decidir) no s’hauria de celebrar. I per això demanen que el President Mas acate la legalitat (la prohibició!) i no convoque la Consulta.



Però què ha passat reiteradament amb les sentències del TC i també del Superior de Justícia Valencià i del Suprem, en relació a la nostra llengua? Els Presidents de la Generalitat del País Valencià, Francisco Camps i Alberto Fabra, amb els seus consellers Alejandro Font de Mora o Mª José Català, ¿quin cas han fet dels reiterats dictàmens a favor de la unitat lingüística, i per tant de la legalitat que consagra aquesta unitat?

El 2 de juliol de 2008 (i aquest només és un exemple dels molts que hi ha) el TSJ Valencià donava la raó a les Universitats de València i d’Alacant en el seu litigi contra l’Orde de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat, de 19 de juliol de 2006. La Conselleria, absurdament, negava el reconeixement de la titulació de Filologia Catalana per acreditar els coneixements de valencià a les oposicions de personal docent a l’ensenyament secundari al País Valencià. L’alt tribunal valencià va estimar els recursos de les Universitats de València i d’Alacant, amb els mateixos arguments que la sentència 75/1997 del Tribunal Constitucional Espanyol, que avalava la doble denominació, valencià/català, per a la llengua, oficialment valenciana a l’Estatut del País Valencià, i catalana en l’àmbit acadèmic.

Aquesta era la quinzena sentència del TSJ Valencià a favor de la unitat de la llengua, i la que feia 17, si tenim en compte els pronunciaments del Constitucional i del Suprem Espanyols.

Davant la sentència del Tribunal Constitucional i de les múltiples sentències del Tribunal Superior de Justícia Valencià i del Tribunal Suprem, i per tant, de la legalitat, la Generalitat Valenciana, a més de no haver tingut mai la intenció de complir les resolucions judicials, i per tant de desobeir-les, ha perdut com a mínim 60000 euros per la mania d’interposar recursos (que ha perdut sempre!) contra les sentències de la Justícia.

Ara la Consellera Mª José Català i el Conseller Luis Santamaría, de nou neguen l’autoritat del Constitucional, del Suprem i del Superior de Justícia Valencià, ja que en contra de la romanística internacional, volen obligar l‘Acadèmia Valenciana de la Llengua a modificar la definició de valencià (que a ells no els agrada!) que consagra, amb unes sentències fermes, el Constitucional. el Suprem i el Superior de Justícia.

Quan el Sr. Alberto Fabra ( que era alcalde de Castelló) protestava perquè el Sr. Camps ens impedia als valencians de veure TV3, ¿no seria perquè reconeixia que els valencians i els catalans parlem la mateixa llengua? O bé seria perquè volia aprendre català, una llengua diferent al valencià?

Segons els qui estan en contra del 9N, no es pot celebrar  la Consulta a Catalunya pel fet que el TC ho prohibirà. I segons ells s’ha d’acatar la decisió del TC. Però per al reconeixement de la unitat de la llengua, la Generalitat Valenciana no acata, sinó que ataca (o ignora) allò que diu el TC. I després el Sr. Fabra o la Sra. Català diuen que la llei és igual per a tothom!!

Si la Generalitat del País Valencià ha desobeït reiteradament les sentències del TC (i no ha passat res!) la Generalitat de Catalunya s’ha de sentir obligada a fer cas de la sentència del TC?

En un nou numeret d’aquest sainet, la Consellera Mª José Català també es canviarà el seu cognom?. Si el Conseller Santamaría amb la Consellera Català vol que l’AVL modifique la definició de valencià, obligaran també el TC, el Superior de Justícia i el Suprem, a modificar les reiterades sentències sobre la unitat de la llengua? De pas, que obliguen també a modificar la llei de la gravetat, el teorema de Pitàgores i el principi d’Arquímedes!! 
 

.       

1 comentari:

  1. Aquest article ha estat publicat avui a la Veu del País Valencià (http://opinions.laveupv.com/josep-miquel-bausset/blog/4250/el-9n-i-el-tc)

    ResponElimina

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT