divendres, 31 de gener del 2014

Sant Joan Bosco (LEVANTE-EMV, 31/01/2014)

Joan Bosco va nàixer el 16 d'agost de 1815 a I Bechi, a prop de Torí, capital del Piamont, al nord d'Itàlia. Quan tenia dos any va morir son pare. Orfe i pobre, la infància del menut Joan va tindre un punt d'inflexió important als nou anys, quan tingué un somni premonitori, d'allò que Déu volia d'ell.

Per poder estudiar, Joan va treballar fent classes particulars i també de cambrer en un cafè i com a aprenent de sastre. El cinc de juny de 1841, Joan va ser ordenat prevere, i eixe mateix any, D. Bosco va començar a eixir a buscar els jóvens abandonats i sense treball, i també els qui estaven explotats laboralment pels seus amos, per acollir-los, oferint-se a ells com a pare, amic i mestre. És així com va crear el primer oratori i el primer taller, en l'anomenada Societat de l'Alegria, que va ser la primera expressió del seu esforç per formar els jóvens en valors. Va ser el 8 de desembre de 1841, quan Don Bosco acollí el primer jove. Tres dies més tard, ja n'eren 9 i a meitat de l'any següent, ja n'havia acollit 80. D'aquesta manera va nàixer l'Oratori Salesià. 

El 26 de gener de 1854 Don Bosco va fundar la Societat de Sant Francesc de Sales, que amb el temps donaria lloc a la Congregació dels Salesians. És aquesta una congregació religiosa dedicada a la formació dels jóvens, a través d'escoles, tallers i oratoris. Uns anys més tard, concretament el 1872, Don Bosco, juntament amb Maria Mozzarello, va fundar les Filles de Maria Auxiliadora, per tal de fer amb les xiques, el que Don Bosco feia amb els xics. L'objectiu de Don Bosco era crear una societat més lliure, més equitativa i més cristiana, començant pels jóvens.

                                                 Sant Joan Bosco


La congregació dels salesians es va estendre ràpidament, i així el 1875, Don Bosco enviava el primer grup de salesians a l'Argentina. Després d'una vida dedicada per complet als jóvens, Don Bosco va morir el 31 de gener de 1888. les seues últimes paraules, dedicades als salesians, van ser: «Estimeu-vos com a germans».

L'1 d'abril de 1934, el papa Pius IX va canonitzar Sant Joan Bosco, i el 1988, en el centenari de la mort de Don Bosco, el papa Joan Pau II el declarà pare i mestre de la joventut. L'exemple i el carisma de Sant Joan Bosco, perviu hui en els salesians que dediquen la seua vida a la formació dels jóvens, sobretot als col·legis. Al nostre País trobem els salesians a València, al col·legi i a la parròquia de Sant Antoni Abat, al carrer de Sagunt i a Alacant, al col·legi i a la parròquia de Maria Auxiliadora. Els salesians també tenen col·legis a Ibi, Alcoi i Borriana, amb la parròquia de Maria Auxiliadora, on mantenen ben viu l'esperit de Don Bosco d'ajudar i acompanyar els jóvens en la seua formació humana i cristiana. 

Presents en 128 països, els més de 16.000 salesians, són evangelitzadors dels jóvens, vivint amb fidelitat els compromisos heretats de D. Bosco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT