divendres, 24 de gener del 2014

La Beata Inés de Benigànim (LEVANTE-EMV, 22/01/2014)


Josefa Teresa Albinyana Gomar va nàixer el 9 de febrer de 1625 al carrer de Sant Miquel de Benigànim, al si d’una família humil. Va ser batejada el mateix dia del seu naixement, a l’església de la Puríssima Sang.

A la mort de son pare va començar a treballar de criada, a casa d’un familiar. Jove piadosa i d’un gran cor, i com a dona de la Vall d’Albaida, parlava només valencià, com diuen els seus biògrafs, ja “que otra lengua no sabía ni supo nunca”. 

Ella desitjava ser monja, encara que no va rebre l’ajuda del seu confessor, que la tractava com “la tonta del poble”. Un dia, llavant uns bolquers, va tindre una visió on va vore Jesús, que li preguntà si volia ser la seua esposa. 


Com que el convent més pròxim era el de les agustines descalces de Benigànim, fundat per l’arquebisbe Joan de Ribera el 1611, la Beata demanà allí el seu ingrés. Les monges no l’acceptaren en un primer moment, pel fet de ser molt senzilla, encara que ella creia que era degut a que no podia pagar-se el dot. Però amb perseverança, esperant i insistint, finalment va ser admesa com a germana llega, dedicada al treball manual. 

La Beata entrà al convent el 25 d’octubre de 1643, on va viure durant 53 anys, fins a la seua mort. La vestició de l’hàbit va tindre lloc el 26 de juny de 1644 i la professió, el 27 d’agost de l’any següent.
Josefa Teresa va rebre el nom d’Agnès, en record de la màrtir anomenada així, degut a la seua senzillesa i innocència infantil. La Beata veia el convent com la casa on Déu vivia. Alegre i agraïda, era capaç de ballar al Cor, quan les monges cantaven el Te Deum

La Beata es va caracteritzar per les visions i per diversos miracles, com quan va traure del fons del pou la clau del rebost, amb un ham fet amb una agulla. 

La Beata va ser, com a germana llega, l’ajudant de la cuina del convent i d’altres serveis humils. Malgrat els seus miracles, la Beata no perdia la senzillesa de vida. 

El juliol de 1693, durant la Segona Germania, foren allistats 200 hòmens de Benigànim, per tal de defendre els seus drets, davant les tropes reials. Els 200 hòmens passaren pel convent per encomanar-se a la Beata, que durant tot el dia i la nit estigué pregant per ells, fins que tornaren tots, en bona salut.

La Beata va morir el 21 de gener de 1696 i el seu cos va ser exposat més de tres dies, perquè la gent el poguera venerar. La Beata va ser beatificada pel papa Lleó XIII, el 26 de febrer de 1888.

A més de la festa a Benigànim, Andilla també té dedicada una ermita a la Beata.

Benigànim celebra cada any la festa de la Beata el 21 de gener, en l’aniversari de la seua mort, amb la foguera, que s’encén la nit abans i abans el novenari, que comença el dia 12. També són tradicionals els miracles de la Beata, representats pels veïns del poble.

Que la Beata Inés, siga la benedicció de Benigànim i faça que, igual com ella va parlar sempre en valencià, l’Església del nostre País, valore i utilitze la llengua que va fer servir sempre la Beata Agnès de Benigànim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT