dissabte, 4 de gener del 2014

El papa Pau VI a Terra Santa (Diari de Girona, 04/01/2013)


El 4 i el 5 de gener de 1964, ara fa 50 anys, el papa Montini pelegrinava a Terra Santa, per tal de visitar, com a pelegrí de la pau, el país on va viure Jesús.


Aquest viatge, quan encara no hi havia relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i Israel, va ser anunciat només un mes abans, el 4 de desembre de 1963.

                                                    Pau Vi al Cenacle
                                
El papa Pau VI desitjava anar a Terra Santa "a honorar els llocs sants on Crist va nàixer, va viure, va morir i ressuscitar i se'n pujà al cel".

El Papa, que entrà a Terra Santa per Amman, va visitar durant dos dies el país de Jesús. Davant la porta de Damasc, a Jerusalem, el papa expressava "l'alegria i l'emoció en creuar el llindar de la Ciutat Santa", tal i com ho canta el salm 121.

En la seua pregària a la basílica del Sant Sepulcre, amb humilitat, el papa Pau VI demanà perdó pels errors del passat, i ens va exhortar a "prendre consciència dels nostres pecats, dels pecats dels nostres pares, dels pecats de la història passada, dels pecats de la nostra època".
                                            Visita de Pau VI a Terra Santa

Una dimensió important d'aquest pelegrinatge, va ser el trobament ecumènic del papa amb el patriarca armeni i el patriarca ecumènic de Jerusalem. Però sobretot, el fet més significatiu del viatge del papa Montini a Terra Santa, va ser l'encontre amb el patriarca ecumènic de Constantinoble, Atenàgores I. De fet, l'abraçada de Pau VI i Atenàgores va obrir un camí de reconciliació entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa, després de més de 500 anys del Cisma d'Orient, originat per l'excomunió mútua del papa Lleó IX i el patriarca Miquel I. És per això, que un any després d'aquest encontre entre Pau VI i Atenàgores, a Jerusalem, es revocaren els decrets d'excomunió mútua de 1054, que havien ocasionat el cisma. Així, el 7 de desembre de 1965, en una declaració solemne de Pau VI i d'Atenàgores, s'anul·laren mútuament les excomunions recíproques de 1054. En aquella declaració conjunta, el papa Montini i Atenàgores apostaven per refer "les relacions fraternals" entre l'Església catòlica romana i l'Església ortodoxa de Constantinoble, lamentaven les paraules ofensives, els retrets i els gestos condemnables, i esborraven "de la memòria de l'Església les sentències d'excomunió".

                                  El papa Pau VI amb Atenàgores a Terra Santa

El papa Montini, artífex de pau i de reconciliació, va visitar també durant aquells dos dies a Terra Santa, la basílica de l'Anunciació de Natzaret i la de Betlem. 
Preocupat per la unió de l'Església, la pau i el diàleg amb les altres religions, Pau VI va crear aquell mateix any el Secretariat per a les religions no cristianes i també, el 1976, el Consell Pontifici Justícia i Pau. 

Quan ja s'han complert 20 anys de les relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i Israel, el papa Francesc viatjarà enguany Terra Santa (Jordània, Israel i l'Autoritat Nacional Palestina) del 24 al 26 de maig, per commemorar el 50è aniversari del pelegrinatge del papa Pau VI, un pelegrinatge que obrí camins de reconciliació i de diàleg, sobretot amb l'Església ortodoxa de Constantinoble.

                                               Atènàgores i Pau VI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT