dimecres, 19 de març del 2014

Ricardo Blázquez nou president de la CEE (LEVANTE-EMV, 18/03/2014)

Amb 60 vots, d’un total de 79 bisbes, Ricardo Blázquez, un home conciliador i afable, s’ha convertit en el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola per al trienni 2014 - 2017. En aquesta votació per a la presidència de la CEE, l’arquebisbe de València ha aconseguit 10 vots, el bisbe Asenjo 5, Del Rio 2 i finalment Omella i Blanco 1 cadascun.

Blázquez ha rebut un dels recolzaments més amplis dels últims anys. Si el 2008 el cardenal Rouco va obtindre 39 vots d’un total de 77 bisbes, obtenint-ne Blázquez 37, el 2011 Rouco n’obtingué altra vegada 39, d’un total de 75 bisbes, i Blázquez 28. Ara els 60 vots de l’arquebisbe de Valladolid, el situen com a home de consens.



Va ser el 2005 quan Bláquez obtingué la presidència de la CEE, guanyant per un sol vot al cardenal Rouco, mentre que el 2008, Rouco el va descavalcar.
Sembla que els nous aires de Roma, amb el papa Francesc, hagen portat una canvi al si de l’episcopat espanyol, amb aquesta àmplia majoria de Blázquez, que així comença un segon trienni no consecutiu.

Ja el passat 7 de març, el cardenal franciscà Carlos Amigo, expressava el seu desig perquè el bisbe Ricardo Blázquez poguera encapçalar de nou la CEE.
Bláquez, qualificat d’intel·ligent i dialogant, té la responsabilitat de portar el canvi a l’Església espanyola, obrint un nou camí de consens i de diàleg, sense caure en la confrontació ni en la crispació.

Nascut a Villanueva del Campillo el 1942, Blázquez ha estat bisbe auxiliar de Santiago i després de Palència, Bilbao (on va deixar un gran record, malgrat que va ser rebut amb reticències pel nacionalisme basc) i en l’actualitat de Valladolid, on se’l considera un home afable, allunyat de la línia més dura d’alguns dels bisbes espanyols. D’ací que en les eleccions de 2005, 2008 i 2011, Blázquez sempre era proposat pels bisbes més moderats, enfront dels qui proposaven Rouco.

És per això que Blázquez, representant més genuí del sector moderat de l’episcopat espanyol, no va participar mai en les manifestacions contra el matrimoni homosexual i l’assignatura Educació per a la Ciutadania que encapçalava Rouco.

Conversador amable i amb capacitat per arribar a acords, segons el periodista José Manuel Vidal, director de Religión Digital, Blázquez va ser l’únic bisbe espanyol que en la recent visita ad límina a Roma, es va entrevistar amb el papa sobre problemes polítics i socials.

Home moderat, obert al diàleg i allunyat d’un personalisme absorbent, Blázquez ja ha anunciat que “L’Església ha de ser una casa amb les portes obertes”, una Església que no es tanque en ella mateixa, per així “testificar amb amabilitat l’amor de Déu”. Blázquez també ha declarat que no té cap programa: “El dissenyarem  entre tots”.

Esperem que Blázquez, atent als signes dels temps i obert a la renovació que ens ve del papa Francesc, puga reconduir un episcopat conservador, molt centrat en desqualificacions i massa obsessionat en qüestions morals.  






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT