dimecres, 19 de març del 2014

El papa de la Perestroika (LEVANTE-EMV, 13/04/2014)

Hui fa un any va ser elegit bisbe de Roma el cardenal Bergoglio, arquebisbe de Buenos Aires. En 365 dies, el papa Francesc ha creat un clima d’esperança i ha retornat la il·lusió a una Església cansada. Proclamat personatge de l’any per Le Monde i Time, Francesc ha portat una primavera a l’Església, alliberant-la de les pors que paralitzen.

El papa ha fet un toc d’atenció als caps de l’Església, que “sovint han estat narcisistes” i ha denunciat una “Cúria vaticanocèntrica”, que Francesc pensa reestructurar: “faré tot el que puga per canviar-la”.

Ell mateix, amb una visió universal, no vol una Església clericalitzada, ja que “quan tinc al davant un clerical, em convertisc en anticlerical”.

El papa vol que els cristians siguem “llavor de vida i d’amor”, per damunt de la captació de nous cristians: “El nostre objectiu no és el proselitisme, sinó escoltar les necessitats, els desigs, les desil·lusions. Hem de tornar l’esperança als joves, ajudar els ancians, obrir-nos al futur, difondre l’amor”, per així “incloure els exclosos i predicar la pau”.

Francesc vol recuperar el Vaticà II, “inspirat pel papa Joan XXIII i per Pau VI”, un Concili que decidí “mirar al futur, amb esperit modern i obrir-se a la cultura moderna”. I és que “una Església que es tanca en el passat, traeix la seua pròpia identitat”. Per això el papa vol fer realitat “una Església amb una organització no vertical, sinó horitzontal”.

                                         El Papa Francesc

El papa ha condemnat amb valentia “el capitalisme salvatge que fa els forts més forts i els pobres més pobres”. Per a Francesc, “l’actual sistema econòmic ens està portant a una tragèdia”. El papa també ha denunciat “el déu diner i un atur que roba la dignitat”. És per això que el papa resulta incòmode al poder, perquè és un home transparent i radical. Un papa que comunica, que sintonitza, que abraça i besa als pobres, als malalts, als xiquets! Francesc és una papa que no menja amb els poderosos, sinó que s’asseu a la taula dels pobres.

A Assís, Francesc va pronunciar un discurs improvisat, que va arribar al cor dels qui l’escoltaven i on denuncià la globalització de la indiferència i la vergonya del capitalisme salvatge!

Enemic d’homilies llargues i avorrides, el papa parla amb senzillesa, amb un llenguatge que la gent entén. Per això, Francesc sorprèn com Mijail Gorvachov i la Perestroika, en  el seu intent de reestructuració i de reforma de l’Església.
El papa vol comunitats pròximes a la gent i a les seues necessitats, amb pastors amb “olor d’ovella”, per fer realitat una Església que transmeta més la bona notícia de l’Evangeli, que condemnes o preceptes.

Com ha dit Leonardo Boff, “Francesc posa en primer lloc l’amor, la misericòrdia, la tendresa i el diàleg, i només després, les doctrines i les disciplines eclesiàstiques”.


I és que Francesc ha desplaçat el centre de l’Església, del poder a la bondat, ja que com diu Joaquim Garcia Roca, “el papa està més interessat en practicar la comprensió, que en exercir de jutge”!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT