diumenge, 30 de març del 2014

Molt Honorable President (LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ, 30/03/2014)


Vaig llegir a la premsa, que en una entrevista que li feren a 13TV, deia que fer haver fet els estudis en castellà, ara té dificultats per parlar la nostra llengua.

Sap? Jo també vaig fer els meus estudis en castellà, des de l’ensenyament primari a la Universitat, passant pel batxillerat. Però, afortunadament mon pare, a les meues germanes i a mi, ens va inculcar l’amor a la llengua, prohibida a l’escola pel govern franquista!! A casa, on evidentment parlàvem valencià, mon pare ens ensenyava paraules valencianes correctes, per tal d’anar descobrint una llengua marginada pel govern d’Espanya!

En plena dictadura, mon pare ens donava a llegir “Nosaltres els valencians”, de Fuster, la “Llengua dels valencians”, de Sanchis Guarner, a més dels populars vocabularis de Ferrer Pastor, o revistes publicades fora de l’Estat espanyol, com “Pont Blau”. També els llibrets publicats per Xavier Casp a l’editorial Torre (en un valencià que no diferia res al català!!) amb autors com Francesc de P. Burguera, Joan Valls o Sanchis Guarner. Però a més, llegíem també poemes de Jacint Verdaguer i de Carles Riba, que enteníem perfectament, tot i ser catalans!!

Pel fet que la meua formació va ser íntegrament en castellà, quan vaig anar a estudiar a la Universitat, em vaig matricular als cursos Carles Salvador, de valencià, que la professora Carme Gregori feia al campus de Bujassot, de 13.30 a 15!!. També vaig entrar a formar part de l’associació la Paraula Cristiana, per afavorir i normalitzar l’ús de la nostra llengua a la litúrgia.

Amb tot això, Honorable President, vull dir-li que, malgrat que vaig estudiar només en castellà, vaig tindre interès per estudiar la nostra llengua, per tal de poder llegir els autors clàssics, i també nous escriptors com Josep Lozano, Ramon Trullenque, Didín Puig, Joan F. Mira, Joan-Carles Martí, Gabriel Garcia Frasquet, Vicent Ortega, Rosa Diranzo o Josep Millo.

Per tant, si jo he fet això, també vostè pot fer-ho! Si realment vol aprendre valencià, deixe’s ajudar per Escola Valenciana i accepte la suggerència de Vicent Moreno, per formar parella lingüística amb vostè. Fins i tot li aconselle que faça algunes hores de voluntariat al Centre Octubre.

També aprendria la nostra llengua, si ens deixara vora TV3 i si no haguera tancat RTVV i les emissions de Catalunya Ràdio. La televisió i la ràdio, Honorable President, són uns bons instruments per aprendre valencià!!


I una última cosa Sr. President: estudiar només en castellà no ajuda gens a aprendre valencià, com està demostrat en vostè!! Pel contrari, estudiant en valencià, no solament aprens valencià, sinó que també s’acaba sabent castellà. Per això no entenc la política de la Generalitat de tancar línies en valencià!! I encara ho entenc menys, si tenim en compte que hi ha una demanda important dels pares, per tal que els seus fills estudien en valencià i no siguen analfabets en la seua llengua! On queda la llibertat dels pares en l’elecció de llengua per als seus fills?

Si com ens han dit repetidament els Polítics del PP, “a valencianos no nos gana nadie”, aprenga valencià, Sr. President, perquè, ¿vostè s’imagina un president de França que no parlara francès? O un  president d’Itàlia que no parlara italià?

Si ho vol, pot aprendre ràpidament la nostra llengua. No oblide que el valencià és el senyal més important que tenim els valencians!!

Però si la seua excusa per no parlar valencià és això, només una excusa, deixe’s de enganyar-nos als valencians, quan s’ompli la boca parlant de les “señas de identidad”!! Perquè la millor manera de defendre el valencià, és parlar-lo!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT