dilluns, 30 de setembre del 2013

SANT JERONI (LEVANTE-EMV, 30/09/2013)

Sant Jeroni ens recorda la importància de la Paraula de Déu en la vida de l’Església, com la llum que precedeix el misteri de la fe, ja que és en l’Escriptura, que Déu continua parlant al nostre món.

                                   Monestir de Sant Jeroni de Cotalba

Jeroni, anomenat “lletrat d’autoritat indiscutible en el camp dels estudis bíblics”, subratllava la necessitat de familiaritzar-se amb els textos escripturístics, que nodreixen la nostra fe.

La frase: “ignorar l’Escriptura és ignorar el Crist”, va ser recollida pel Vaticà II, per corroborar la importància de la Paraula de Déu.

Venerat a Alfarrasí i al Lloc Nou de Sant Jeroni, aquest sant va nàixer a Dalmàcia, entre el 331 i el 347 i va morir a Betlem el 30 de setembre de 420. És un dels quatre pares de l’Església d’Occident i ja Sant Agustí el va anomenar pare de l’Exegesi bíblica. Va ser un gran llatinista, i se’l coneix sobretot, pel fet d’haver traduït la Bíblia de l’hebreu al llatí: és la coneguda Vulgata, anomenada així, perquè és la traducció “de vulgata editio”, o edició per al poble.

A la nostra terra, és conegut el monestir de Sant Jeroni de Cotalba, a Alfauir, fundat el 1388. Va ser Alfons el Vell, net del rei Jaume II, qui donà el cenobi als jerònims de Xàbia i Pere March (pare del poeta Ausiàs) qui començà la seua construcció. Al segle XVI va estar protegit per la família Borja, que construí el claustre superior renaixentista, l’aljub i les fonts del Pati dels Tarongers. El monestir, declarat Bé d’Interès Cultural, presenta una gran diversitat d’estils (del gòtic i el mudèjar al barroc, el renaixentista o el neoclàssic) ja que la seua construcció s’allargà fins el segle XVIII.

Acostar-se a la Bíblia, i d’una manera particular als Salms i al Nou Testament (com ens ensenya Sant Jeroni) és essencial per a tots els qui ens anomenem seguidors de Jesús., per conèixer més el misteri de Déu.
La Bíblia ens és un mitjà per aproximar-nos a Déu, el gran desconegut per al nostre món. Per això, és important que l’Escriptura ocupe un lloc central en la vida dels creients, tot i que els més jóvens consideren aquest llibre, antic i amb un llenguatge difícil de comprendre.

Jeroni es preguntava com era possible viure sense l’Escriptura, a través de la qual s’aprèn a conèixer el mateix Crist, que és la vida del creient (Epístola 30,7). I afirmava: “És la Bíblia l’instrument amb el qual, cada dia Déu parla als fidels” (Epístola 133,13) Per això, Sant Jeroni s’adreçava al prevere Nepocià, aconsellant-li que la Bíblia no caiguera mai de les seues mans, perquè l’Escriptura és el tresor que porta l’Església a tots els pobles i el mitjà per conèixer més Jesucrist.

Per la seua traducció de la Bíblia, Sant Jeroni és patró del gremis de Llibreters i dels estudiosos de la Sagrada Escriptura, com canten els Goigs del sant: “Lo llibre per excel·lència,/ n’és la Bíblia sens dubtar;/ per poder-la interpretar,/ confronteu amb gran paciència,/ els textos de l’antigor,/ que al llatí heu traslladat”.


Que Sant Jeroni ens ensenye a conèixer i a estimar més la Bíblia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

A LES EXÈQUIES D’ALEXANDRE ALAPONT (GRUP DEL DISSABTE, 09/09/2023)

  Aquest és el contingut íntegre de la comunicació que J.M. Bausset envià per a la missa funeral d’Alexandre Alapont. “ Servidor bo i fidel,...

MONTSERRAT